21 Септември, 2021
0.0213

Крива Паланка – уште една општина со паметно улично осветлување

Објавено во: Мои пари 14 Септември, 2021

Уште една општина во Македонија ја започна трансформацијата во паметен град со поставување паметно улично осветлување. Во Крива Паланка поставен е системсо над 2000 светилки коишто се вклучуваат и исклучуваат по потреба, а зад целиот процес стои платформа за паметен град, на која може да се додаваат нови апликации и содржини. Целта е да се обезбеди подобра осветленост на улиците и јавните места за 60%, да се намалат сметките за електрична енергија на општината дури до 80% и значајно да се намалат штетните емисии на јаглерод диоксид во воздухот.

Со оваа активност, Крива Паланка ја започнува трансформацијата во современа и одржлива општина во која квалитетот на живот на граѓанинот е ставен на прво место.

„Досега плаќавме околу 800.000 денари месечно за јавно осветлување, а со новата енергетски ефикасна инсталација, трошоците веќе се сведени на само околу 100.000 денари на месечна основа. Освен што ќе добиеме поквалитетно осветлување, се очекува и дефектите на мрежата за јавното осветлување да се сведат на минимум, бидејќи работниот век на новото осветлување е 100.000 работни часа или околу 20 години. Подобреното осветлување овозможува зголемување на функционалноста на патиштата, особено навечер, што ќе придонесе и за поголема безбедност на граѓаните “, вели градоначалникот на Крива Паланка, Борјанчо Мицевски.

Паметното осветлување го спроведе Македонски Телеком, чиј систем и технологија се уникатни не само во земјава туку и во регионот, со што оваа општина во источниот дел од земјава испишува нова страница во модерната историја на паметните градови.

„Придобивките од ова решение се огромни, а потенцијалот е уште поголем, затоа што на платформата Паметен град можат бесконечно да се додаваат апликации и нови елементи од интерес за граѓаните и локалната заедница. Решенијата за паметен град се пример за користење на технологијата во служба на граѓаните. Ова би требало да ги мотивира и останатите општини да се приклучат кон дигиталнататрансформација, којашто ќе донесе подобар живот, економија и, пред сѐ, здрава животна средина“ - изјави Гоце Митевски, Главен комерцијален директор за деловни корисници од Македонски Телеком.

Освен Крива Паланка, општините Македонска Каменица, Чешиново-Облешево и Василево, во соработка со Македонски Телеком, веќе го применуваат паметното улично осветлување, а се привршува и проектот Скопје - Паметен град, со кој главниот град целосно ќе се трансформира.

ПР објава

Можеби ќе ве интересира

Божиновски ја продолжи традицијата на филмскиот фестивал Браќа Манаки: Дијаманти за дијамантите на филмската уметност

Божиновски ја продолжи традицијата на филмскиот фестивал Браќа Манаки: Дијаманти за дијамантите на филмската уметност

М6 Едукативен центар со нова програма за поттикнување на општествениот развој

М6 Едукативен центар со нова програма за поттикнување на општествениот развој

G-force правосмукалки од Gorenje: Добри кон вас, брутални кон прашината

G-force правосмукалки од Gorenje: Добри кон вас, брутални кон прашината

Се одржа второто поетско читање по повод 100 години од раѓањето на великанот Блаже Конески, а во рамки на прославата „30 години Независност“

Се одржа второто поетско читање по повод 100 години од раѓањето на великанот Блаже Конески, а во рамки на прославата „30 години Независност“

Стартува ReLOaD2 – проект за транспарентна соработката меѓу општините и граѓанските организации

Стартува ReLOaD2 – проект за транспарентна соработката меѓу општините и граѓанските организации

Патување? Реновирање? Нов велосипед? – Оствари го посакуваното со потрошувачкиот кредит на Халкбанк

Патување? Реновирање? Нов велосипед? – Оствари го посакуваното со потрошувачкиот кредит на Халкбанк

Продолжен е рокот за аплицирање за најдобар медиумски извештај за процесот на интеграција во ЕУ

Продолжен е рокот за аплицирање за најдобар медиумски извештај за процесот на интеграција во ЕУ

Ресторан Венето повеќе од 7 години нуди романтична атмосфера и вкусна храна

Ресторан Венето повеќе од 7 години нуди романтична атмосфера и вкусна храна

Македонците триумфираа со “еден - два” победа на интернационалната FIA CEZ трка на Twingo CUP во Гробник

Македонците триумфираа со “еден - два” победа на интернационалната FIA CEZ трка на Twingo CUP во Гробник