22 Септември, 2019
0.0451

КУПУВАЊЕ НА ДЕЦЕНИЈАТА: Кој понуди 36 милијарди долари да ја купи Лондонската берза

Објавено во: Економија 12 Септември, 2019

Светскиот пазар на капитал го тресе шок по објавата дека Кинези сакаат да ја направат трансакцијата на деценијата а по најновите вести акциите на LSE забележаа скок за дури 8,5 отсто за да подоцна го изгубат делот на првичната добивка.

Имено, светските медиуми ја пренесоа информацијата дека компанијата „Hong Kong Exchanges and Clearing“ (HKEX) доставила понуда да ја купи Лондонската берзанска група  (LSE).

Како што се пренесува за „спојување на двете компании“ во рамки на договорот вредноста на LSE е проценета на 29,6 милијарди фунти или 36,6 милијарди долари.

Од УО на HKEX сметаат дека двете компании се доста комплементарни поради што се радуваат на соработката со надлежните власти за да се отвори патот кон реализација на трансакцијата-стои во соопштението на операторот на Хонгконгшката берза.

Меѓудругото се посочува дека со спојувањето на двете компании, подобро би се позиционирале на пазарите и други географски зони а од друга страна на пазарните учесници и инвеститори би била понудена неверојатна поврзаност на глобалниот пазар.

Можеби ќе ве интересира

Димковски: Со конкретни мерки, промоција и поддршка на извозот го развиваме органското производство

Димковски: Со конкретни мерки, промоција и поддршка на извозот го развиваме органското производство

13 милиони евра од ЕБОР за побрз и полесен транспорт

13 милиони евра од ЕБОР за побрз и полесен транспорт

Ова се топ пет професии со највисоки плати во земјава

Ова се топ пет професии со највисоки плати во земјава

СТАТИСТИКАТА ПОКАЖА: Се зголемила просечната плата во Македонија

СТАТИСТИКАТА ПОКАЖА: Се зголемила просечната плата во Македонија

Почитувањето на човековите права е обврска на државата и на сите сопственици на бизниси, менаџери(-ки) и вработени

Почитувањето на човековите права е обврска на државата и на сите сопственици на бизниси, менаџери(-ки) и вработени

Анѓушев: Се чека согласност на сите за минималната плата

Анѓушев: Се чека согласност на сите за минималната плата

ЌЕ ВАЖИ ЗА ЖЕНИ СО 60 И МАЖИ СО 62 ГОДИНИ: Ќе работат по 6 часа

ЌЕ ВАЖИ ЗА ЖЕНИ СО 60 И МАЖИ СО 62 ГОДИНИ: Ќе работат по 6 часа

Арцелор Митал стана дел од Либерти Стил на моќната ГФГ Алијансата

Арцелор Митал стана дел од Либерти Стил на моќната ГФГ Алијансата

Фондот за иновации првично одреди на кои 30 апликанти ќе им даде 5 милиони евра

Фондот за иновации првично одреди на кои 30 апликанти ќе им даде 5 милиони евра