05 Октомври, 2022
0.0422

Лани потрошено повеќе за изградба на патишта, но со голем пораст на задолженоста

Објавено во: Економија 09 Август, 2022

Добивај вести на Viber

За градење на магистрални и регионални делници, минатата година јавното претпријатие „Државни патишта“ потрошило 8,53 милијарди денари, што е 139 милиони евра. Тоа е подобар резултат од една година претходно - во 2020, кога биле потрошени 125 милиони евра, покажува независниот ревизорски извештај, во делот на „набавка на недвижности, постројки и опрема“. Рекордна година беше 2019 кога преку јавното претпријатие, под чија надлежност се клучните магистрали, се потрошиле највисоки досега 206 милиони евра.

Сепак треба да се каже дека расте и процентот на задолженост на јавното претпријатие во однос на приходите кои може да ги собере. Зголемен е од 69 отсто во 2020 на 76 отсто во 2021. Новите задолжувања лани изнесуваат околу 7,5 милијарди денари, или нови 122 милиони евра. Задолжувањето една година претходно било многу помало -  90 милиони евра.

„Во 2021 претпријатието бележи намалување на добивката за 68 проценти во однос на претходната година што главно се должи на трошоците од финансирање (негативни курсни разлики) за 251 отсто во однос на претходната година. Приходите од надоместоци бележат зголемување од 20 проценти што се должи на зголемувањето на надоместоци за употреба на автопати (зголемени за 37 отсто во однос на претходната година). Воедно вкупните средства се зголемени за 7 проценти и друштвото бележи позитивни ликвидносни показатели“, заклучува ревизорот.

Вкупните приходи на „Државни патишта“ изнесуваат 146,8 милиони евра и година завршена со добивка од 24 милиони евра. Инаку над 46,4 милиони евра е годишниот приход од наплата на патарини на Јавното претпријатие за државни патишта во минатата година, што е за 12,1 милион евра повеќе во однос на 2020 година. Над 25 проценти од вкупните средства лани се остварени преку електронската наплата на Коридор 10. Годинава ЈПДП очекува приход од над 50 милиони евра, најмногу поради ставање во функција на наплатните станици Преод и Кадрифаково на автопатот Скопје-Штип.

А.К.

Можеби ќе ве интересира

ФАКТОР НА ДЕНОТ: ВМРО-ДПМНЕ ги предаде контактите на Бектеши, сега на потег е Владата

ФАКТОР НА ДЕНОТ: ВМРО-ДПМНЕ ги предаде контактите на Бектеши, сега на потег е Владата

Србија од 1 ноември останува без руска нафта

Србија од 1 ноември останува без руска нафта

Одржан Економски совет во проширен состав: Време е за одговорно однесување со енергенсите

Одржан Економски совет во проширен состав: Време е за одговорно однесување со енергенсите

Генерали Инвестментс: Главната економска политика е борбата против инфлацијата, а рецесијата е неопходно зло

Генерали Инвестментс: Главната економска политика е борбата против инфлацијата, а рецесијата е неопходно зло

ССМ: Платите во државата да го следат порастот на инфлацијата, но и порастот на синдикалната кошница

ССМ: Платите во државата да го следат порастот на инфлацијата, но и порастот на синдикалната кошница

ДИЗЕЛОТ ПОСКАПУВА ДВА ДЕНАРИ, БЕНЗИНИТЕ СО ИСТИ ЦЕНИ, еве ги цените на нафтените деривати

ДИЗЕЛОТ ПОСКАПУВА ДВА ДЕНАРИ, БЕНЗИНИТЕ СО ИСТИ ЦЕНИ, еве ги цените на нафтените деривати

Се укинуваат раните часови за шопинг во Грција заради штедење струја

Се укинуваат раните часови за шопинг во Грција заради штедење струја

ЏЕВДЕТ ХАЈРЕДИНИ ГО ПРОЗВА МИЦКОСКИ: Зошто не изградивте ниту една електрична централа додека бевте директор на ЕСМ

ЏЕВДЕТ ХАЈРЕДИНИ ГО ПРОЗВА МИЦКОСКИ: Зошто не изградивте ниту една електрична централа додека бевте директор на ЕСМ

„Гаспром“ тврди дека повторно ќе пушти гас преку Австрија

„Гаспром“ тврди дека повторно ќе пушти гас преку Австрија