05 Декември, 2021
0.0249

Летонија ја лансираше првата 5G прекугранична тест локација во Европа

Објавено во: Мои пари 20 Октомври, 2021

Летонскиот мобилен оператор Latvijas Mobilais Telefons (LMT) постави тест локација за иновации на 5G мобилната мрежа, на тркачката патека Бикерниеки во главниот град Рига.

Локацијата претставува прв прекуграничен симулациски простор за мобилност во Европа, а планот е да се искористат 5G мрежите на летонскиот оператор LMT и естонскиот Telia за да се имитира целосно функционална меѓународна конекција.

Новолансираната 5G мобилна локација веќе го покажа својот прв случај на употреба - на 20 август, 2021 година беше спроведена симулација на возила со далечинско управување преку 5G мрежата на LMT од градот Цесис, оддалечен 80 километри, соопшти компанијата.

Според соопштението за медиуми на мобилниот телекомуникациски оператор, тест-локацијата е дел од проектот 5G-Routes, меѓународен напор да се обезбеди прекугранична автоматизирана мобилност, како и да се развијат и демонстрираат неколку случаи на употреба на 5G-Routes проектот.

Проектот 5G-Routes, со конзорциум составен од 21 партнер, започна со работа на 1 септември, 2020 година. Проектот има за цел да ги потврди 5G теренските испитувања на „Via Baltic North“ прекуграничниот 5G коридор, што се протега до границите на три земји на ЕУ - Финска, Естонија и Летонија. Поради тоа, членовите на конзорциумот на проектот тесно соработуваат за да обезбедат успешен развој на целите на 5G-Routes, се вели во соопштението.

Во рамките на проектот 5G-Routes, LMT ја координира имплементацијата на 5G инфраструктурата низ полигоните за тестирање на трите земји, во соработка со партнерите на 5G-Routes како што се Ericsson, Telia и други. Покрај тоа, летонскиот  мобилен оператот е одговорен за обезбедување непречено поврзување на мобилната мрежа во прекуграничниот 5G коридор.

ПР објава

Можеби ќе ве интересира

ЗАСАДЕН Е ВТОРИОТ „ПЕНЗИСКИ ПАРК“ ВО СРЕДНОТО УЧИЛИШТЕ „СВ.КИРИЛ И МЕТОДИЈ“ ВО ОХРИД

ЗАСАДЕН Е ВТОРИОТ „ПЕНЗИСКИ ПАРК“ ВО СРЕДНОТО УЧИЛИШТЕ „СВ.КИРИЛ И МЕТОДИЈ“ ВО ОХРИД

Зоран Спасов Ѕоф ќе ја промовира новата книга „Торонто експрес“ во Literatura.mk Superstore во „Ист гејт мол“

Зоран Спасов Ѕоф ќе ја промовира новата книга „Торонто експрес“ во Literatura.mk Superstore во „Ист гејт мол“

Новата серија гејмерски монитори HUAWEI MateView GT веќе e достапна на македонскиот пазар

Новата серија гејмерски монитори HUAWEI MateView GT веќе e достапна на македонскиот пазар

Еднодневна изложба на илустрации во Гевгелија

Еднодневна изложба на илустрации во Гевгелија

Започна со 4 вработени, а денес е најголем брокер на пазарот на осигурување – СН Осигурителен Брокер овој декември одбележува 7 години постоење

Започна со 4 вработени, а денес е најголем брокер на пазарот на осигурување – СН Осигурителен Брокер овој декември одбележува 7 години постоење

А1 Македонија со најдобрата новогодишна промоција во мобилната телефонија досега

А1 Македонија со најдобрата новогодишна промоција во мобилната телефонија досега

Moџо Килингтон: „Уништување“ е роман за потрагата по себе и пропаѓањето на соништата што сме ги имале

Moџо Килингтон: „Уништување“ е роман за потрагата по себе и пропаѓањето на соништата што сме ги имале

Четврто коло во наградната игра ИГРАЈ БЕЗ НЕРВОЗИ И МЕРЦЕДЕС ВОЗИ

Четврто коло во наградната игра ИГРАЈ БЕЗ НЕРВОЗИ И МЕРЦЕДЕС ВОЗИ

Прва фабрика во Македонија за производство на сончогледово масло со традиција од 1923 година

Прва фабрика во Македонија за производство на сончогледово масло со традиција од 1923 година