24 Мај, 2019
0.0312

Мафијата го сотре „скриеното богатство“ долж албанскиот брег

Објавено во: Балкан 19 Ноември, 2018

Ограбувачите го сотреа скриеното античко подморско богатство долж албанскиот брег лпе се криеше под школки во Јадранското и Јонското Море

Од 2006 година, Американската асоцијација "RPM Nautical Foundation" ги идентификуваше четириесет потонати антички бродови низ 450 километри албанскиот брег кој дотогап важеа за слабо познато наследство.

Станува збор за ​​потопени антички бродови за трговија и истражување од римскиот, фенискискиот, старо-грчкиот и илирискиот период, а понекогаш и од седмиот век пред нашата ера, како и своевремено модерни воени бродови. Денеска богатството кое лежеше скриено на 20 до 30 метри длабочина наполно е исчезнато од ограбување, вели вели Неритан Чека, археолог и историчар на уметноста.

Албанските води не беа достапни за странски нуркачи во текот на комунизмот (1944 - 1990), а сега земјата нема доволно средства за строга контрола на својот брег, на задоволство на криумчарите, кои понекогаш се користат со софистицирани пловила и опрема за да дојдат до скапоцените артефакти, но и метали.

- Јас бев меѓу првите сведоци на ова извонредно богатство со нуркање во почетокот на осумдесеттите години - рече Неритан Чека, додавајќи дека видел амфори, глинени садови, археолошки предмети кои веќе биле таму. Грабежот бил извршен на варварски начин, нагласува тој.

"Што се однесува до остатоците крај брегот, Албанците и странците соработуваа во шверцот на археолошки предмети", вели Чека.

Тешко е да се процени вкупната вредност на овој шверц на антички предмети во Албанија.


Можеби ќе ве интересира

ОВА ГО ИМА ВО РЕГИОНОТ: На работа може да се дојде во пижами

ОВА ГО ИМА ВО РЕГИОНОТ: На работа може да се дојде во пижами

СО НЕГО УПРАВУВААТ ЖЕНИТЕ: Постои град каде живее само еден маж

СО НЕГО УПРАВУВААТ ЖЕНИТЕ: Постои град каде живее само еден маж

Ивица Дачиќ за малку избегнал терористички напад

Ивица Дачиќ за малку избегнал терористички напад

Ципрас: Сега ние сме единствените што имаме аеродром и универзитет „Македонија“

Ципрас: Сега ние сме единствените што имаме аеродром и универзитет „Македонија“

Бугарите и Романците од јуни слободно ќе може да влегуваат, работат и отвораат бизнис во Швајцарија

Бугарите и Романците од јуни слободно ќе може да влегуваат, работат и отвораат бизнис во Швајцарија

„Вашингтон пост“: ЕУ излажа, а владите и народите во регионот се бесни

„Вашингтон пост“: ЕУ излажа, а владите и народите во регионот се бесни

НЕВЕРОЈАТЕН СКОК ВО РЕГИОНОТ: Квадрат чини 5.000 евра

НЕВЕРОЈАТЕН СКОК ВО РЕГИОНОТ: Квадрат чини 5.000 евра

ДОШЛЕ ПО РАБОТА: Се создаде бразилска колонија во регионот?

ДОШЛЕ ПО РАБОТА: Се создаде бразилска колонија во регионот?

Илир Мета објасни дали е потребно обединување на Албанците

Илир Мета објасни дали е потребно обединување на Албанците