23 Мај, 2019
0.0189

Македонија ќе и продава струја на Италија

Објавено во: Економија 14 Март, 2019

Регулаторната комисија за енергетика (РКЕ) работи на одобрување на Планот за развој на МЕПСО што се однесува за периодот од 2019 до 2029 година со кој се предвидуваат  инвестиции од 150 милиони евра.

-Најголем дел од инвестициите ќе се реализираат од 2019 до 2022 година и ќе изнесуваат околу 100 милиони евра. Пред се ќе бидат за изградба на новата интерконективна врска со Албанија со што првпат директно ќе се поврземе електроенергетски. Тоа е од особено значење бидејќи ќе се формира коридор исток – запад односно Бугарија, Македонија, Косово, Албанија и Италија, а токму Италија е еден од најголемите увозници на електрична енергија во Европа, изјави претседателот на РКЕ Марко Бислимовски пред почетокот на денешната подготвителна седница.

Со тоа, како што потенцира, МЕПСО ќе остварува поголеми приходи од транзити на енергија кои би поминувале низ новата интерконективна врска, но ќе биде и добар предуслов за нови инвестиции во производни капацитети во нашата земја.

-На тој начин произведената енергија во Македонија ќе може да се извезува во Италија по драстично скратени преносни патишта и по помали трошоци отколку што сега се прави, посочи Бислимовски.


Можеби ќе ве интересира

УШТЕ ЕДНА СТРАНСКА ИНВЕСТИЦИЈА: Анѓушев очекува со новите работни места да се намали емиграцијата

УШТЕ ЕДНА СТРАНСКА ИНВЕСТИЦИЈА: Анѓушев очекува со новите работни места да се намали емиграцијата

И не е сѐ така црно

И не е сѐ така црно

Тевдовски вработува нов советник за плата од 35.679 денари

Тевдовски вработува нов советник за плата од 35.679 денари

Ребрендирањето на Вип во А1 ќе донесе многу изненадувања за корисниците

Ребрендирањето на Вип во А1 ќе донесе многу изненадувања за корисниците

Кој прави милиони евра промет од ајвар и туршија?

Кој прави милиони евра промет од ајвар и туршија?

ДРАСТИЧЕН ПАД НА ЦЕНИТЕ: За колку ќе се намалат роаминг услугите во Западен Балкан

ДРАСТИЧЕН ПАД НА ЦЕНИТЕ: За колку ќе се намалат роаминг услугите во Западен Балкан

Се книжат милиони: Колкав профит направи лани најголемата странска компанија во Кочани

Се книжат милиони: Колкав профит направи лани најголемата странска компанија во Кочани

Кина повеќе не е број еден по фалсификувани производи во Македонија: Која земја и го одзеде приматот?

Кина повеќе не е број еден по фалсификувани производи во Македонија: Која земја и го одзеде приматот?

ШТО СЕ ПРОМЕНИ: САД повторно купува нафта од Венецуела

ШТО СЕ ПРОМЕНИ: САД повторно купува нафта од Венецуела