05 Јуни, 2020
0.0426

Македонија медиумски најнеписмена земја во Европа

Објавено во: Балкан 30 Ноември, 2019

Северна Македонија е оценета како медиумски најнеписмена земја во Европа според годишниот Индекс на институтот Отворено општество.- Софија.

Како индикатори се земаат распространувањето на лажните вести во 35 земји, медиумската слобода, образованието и нивото на доверба.

Финска, Данска, Холандија, Шведска и Естонија се медиумски најписмени нации.

Северна Македонија е на дното со 12 бода, Турција со 19, Албанија има 22, БИХ со 24 и Црна Гора има 29.

Чешка, Словачка и Полска во последните две години имаат тенденција на најголемо влошување на медиумската писменост.

Можеби ќе ве интересира

ГРЦИЈА ОФИЦИЈАЛНО ПОТВРДИ: Добредојде за српските туристи од 15.јуни

ГРЦИЈА ОФИЦИЈАЛНО ПОТВРДИ: Добредојде за српските туристи од 15.јуни

ГРЦИЈА ПОПУШТА: На бродовите и траектите за 10 проценти повеќе патници

ГРЦИЈА ПОПУШТА: На бродовите и траектите за 10 проценти повеќе патници

СЕ ОТВОРААТ БИЗНИСИТЕ: Грција на 1 јули ќе биде вратена во нормала

СЕ ОТВОРААТ БИЗНИСИТЕ: Грција на 1 јули ќе биде вратена во нормала

(ФОТО) ПОГОДЕН СЕВЕРОТ НА ХРВАТСКА: Паѓаше град со големина на лешник

(ФОТО) ПОГОДЕН СЕВЕРОТ НА ХРВАТСКА: Паѓаше град со големина на лешник

ХРВАТСКА: Цела куќа со базен може да се изнајми за 114 евра

ХРВАТСКА: Цела куќа со базен може да се изнајми за 114 евра

АВИОН СЛЕТА ВО АТИНА: Од 91 патник, 12 позитивни на коронавирусот

АВИОН СЛЕТА ВО АТИНА: Од 91 патник, 12 позитивни на коронавирусот

ЗЕМЈОТРЕС ВО РОМАНИЈА: Eпицентарот северно од Букурешт

ЗЕМЈОТРЕС ВО РОМАНИЈА: Eпицентарот северно од Букурешт

НОВИ ПРАВИЛА ВО ГРЦИЈА: Дистанца меѓу чадорите и ограничен број на капачи

НОВИ ПРАВИЛА ВО ГРЦИЈА: Дистанца меѓу чадорите и ограничен број на капачи

НЕМААТ НОВ СЛУЧАЈ 28 ДЕНА: Црна Гора го победи вирусот

НЕМААТ НОВ СЛУЧАЈ 28 ДЕНА: Црна Гора го победи вирусот