09 Декември, 2019
0.0173

Македонија меѓу петте земји во светот со најголем напредок во мирот

Објавено во: Македонија 24 Јуни, 2019

Македонија е меѓу петте земји во светот со најголем напредок во Глобалниот индекс за мир за 2019 (Global Peace Index 2019) и со убедливо најголем скок во регионот.  Подобрувањето на земјата за една година е дури за 23 места и сега е на 65-та позиција глобално со индекс од 1.933 поени. 

Најмирна земја во регионот е Словенија, која се пресели два места понапред и сега е осма, додека најголемото намалување е забележано кај Црна Гора за осум позиции и пад на 67 место. Хрватска е 28-ма, додека Србија е 50-та. Сите земји влекуваат во високиот степен на стабилност, додека средно стабилни се само БИХ и Косово на 81 и 86 место, иако двете земји постигнаа напредок во изминатата година.

За прв пат по пет години, состојбата на мирот во светот е подобрена, според извештајот на Институтот за мир и Глобален индекс на мирот 2019. Просечниот напредок забележан од страна на земјите од минатогодишниот извештај е за 0.09 проценти.

Во последните десет години, состојбата на мирот во светот се влоши за 3,78 отсто. Ситуацијата во последните 25 земји на листата се влоши со просек од 11 отсто, додека 25-те намирни земји напредуваа во просек за 1,8 отсто.

Глобалното влијание на насилството врз економијата е за првпат по 2012 година пониско за 3,3 отсто.

Блискиот исток и регионот на Северна Африка останаа најнестабилни, додека Европа остана најмирен регион во светот.

Исланд и Нов Зеланд се сеуште најпацифистички земји во светот, додека на дното на ранкингот Сирија го замени Авганистан.

Можеби ќе ве интересира

Пукано во полициски службеник во Скопје

Пукано во полициски службеник во Скопје

Зошто Пендаровски не е убеден дека избори ќе има на 12 април

Зошто Пендаровски не е убеден дека избори ќе има на 12 април

Здравство призна дека е уништен сомнителен инсулин од паралелен увоз набавен во време на претходната власт

Здравство призна дека е уништен сомнителен инсулин од паралелен увоз набавен во време на претходната власт

Захариева: Преговорите за членство во ЕУ на Македонија не треба да се одложуваат

Захариева: Преговорите за членство во ЕУ на Македонија не треба да се одложуваат

Колку изнесува најмалата, а колку највредната награда од наградната игра со скенирање фискали сметки

Колку изнесува најмалата, а колку највредната награда од наградната игра со скенирање фискали сметки

Да го славиме БОЖИЌ според идејата на Шилегов или сепак не?

Да го славиме БОЖИЌ според идејата на Шилегов или сепак не?

Османи не прифаќа чепкање на Законот на јазици

Османи не прифаќа чепкање на Законот на јазици

Ако патувате утрово состојбата на патиштата е ваква

Ако патувате утрово состојбата на патиштата е ваква

Се празнува Свети Климент Охридски-наш најголем светител, просветител и учител

Се празнува Свети Климент Охридски-наш најголем светител, просветител и учител