21 Јануари, 2020
0.0175

МАКЕДОНИЈА НА 13 МЕСТО: Балканците живеат во гасна комора

Објавено во: Македонија, Балкан 09 Јануари, 2020

Балканците живеат во гасна комора, покажа најновиот извештај на Глобалната Алијанса за здравје и загадување. Македонија е на 13. место со 96 починати на 100.000 жители, на 18. место е Црна Гора (89), на 26. е Албанија (79) и на 34. место е Словенија со 68 смртни случаи како последица од загадувањето. 

Бројките во извештајот покажуваат дека Србија е прва во Европа по штетните ефекти од загадувањето, најмногу од загадениот воздух и деветта во светот. Бугарија е на третото место по смртност во Европа како последица од загадувањето. Во оваа земја во 2017 година се евидентирани 137 смртни случаи на 100.000 жители. Петта е Босна и Херцеговина со 125 умрени од загадувањето, седма е Хрватска (108), а единасетта е Грција со 99 починати. 

Можеби ќе ве интересира

Европската Комисија се подготвува за следење на судските предмети во Македонија

Европската Комисија се подготвува за следење на судските предмети во Македонија

Атиџе ЗАСЛУЖИЛА и порано некој да се сети на неа

Атиџе ЗАСЛУЖИЛА и порано некој да се сети на неа

КАСНАТИ ОД КУЧЕ ИМА СЕКОЈ ДЕН - Град Скопје уште ги средува „апартманите“

КАСНАТИ ОД КУЧЕ ИМА СЕКОЈ ДЕН - Град Скопје уште ги средува „апартманите“

Климатските промени нема да ги уништат пчелите, но ќе ја осиромашат трпезата

Климатските промени нема да ги уништат пчелите, но ќе ја осиромашат трпезата

Денеска стартуваат преговорите помеѓу СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ за законот кој го бара Брисел

Денеска стартуваат преговорите помеѓу СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ за законот кој го бара Брисел

(Видео) Живот ли е ова: Мајка и син од Велес живеат во беда и без огрев

(Видео) Живот ли е ова: Мајка и син од Велес живеат во беда и без огрев

ФОКУС НА ДЕНОТ: Град Скопје ја презема „Дрисла“, Атиџе ќе добие работа во Општина Лозово

ФОКУС НА ДЕНОТ: Град Скопје ја презема „Дрисла“, Атиџе ќе добие работа во Општина Лозово

ДОБРИ ВЕСТИ ЗА АТИЏЕ: Ќе добие вработување и ќе сними две песни

ДОБРИ ВЕСТИ ЗА АТИЏЕ: Ќе добие вработување и ќе сними две песни

Блацион: JO Бургас соопшти дека не се работи ниту за опасен ниту за токсичен отпад

Блацион: JO Бургас соопшти дека не се работи ниту за опасен ниту за токсичен отпад