09 Август, 2020
0.0202

МАКЕДОНИЈА НА МАПАТА НА СВЕТСКИТЕ ЦЕНТРИ - двете најтешки трансплантации достапни и во земјава

Објавено во: Македонија 11 Јули, 2020

Универзитетската клиника за хематологија е пример дека македонското здравство овозможува унифицирани услуги и третман со ист квалитет како современите европски центри и кога станува збор за лекување на најтешки заболувања на крвта. Во изминатата година и пол се извршени 16 алогени несродни трансплантации од европскиот регистер на доброволни донори и 4 алогени полуидентични трансплантации, информира Министерството за здравство.

Првата несродна трансплантација на матични хематопоетски клетки во нашата земја е спроведена во ноември 2018 година на Универзитетската клиника за хематологија. Оваа постапка, која претставува најсовремена метода за лекување малигни хематолошки заболувања, тогаш првпат стана достапна во јавното здравство. По само неколку месеци, во јануари 2019 година, на Клиниката за хематологија првпат беше изведена алогена полуидентична трансплантација, уште една сложена процедура од областа на хематопоетските трансплантации.
„Со воведување  на овие две нови здравствени услуги се подигна квалитетот на јавното здравство и Република Северна Македонија влезе на мапата на светски и европски медицински центри за лекување на најтешките заболувања на крвта. Двете најтешки хематопоетски трансплантации станаа достапни во нашата земја, со што пациентите за овие здравствени услуги повеќе не се упатуваат во странство, со што се овозможува поголема достапност на овие здравствени услуги за пациентите и помала оптовареност на здравствениот буџет“, велат од министерството.
Додаваат дека со својата стручност и професионалност Клиниката за хематологија застана рамо до рамо со најразвиените европски центри, а воедно се воспостави систем преку кој знаењето од нашите лекари се пренесува на идните генерации здравствени работници во нашата држава.

Можеби ќе ве интересира

Водич за справување со невролошки заболувања во време на ковид

Водич за справување со невролошки заболувања во време на ковид

КОСТА КОСТАДИНОВ ОД СДСМ МУ ВРАТИ НА АПАСИЕВ - вели дека е фашист и да ги врати нароните пари од СЈО

КОСТА КОСТАДИНОВ ОД СДСМ МУ ВРАТИ НА АПАСИЕВ - вели дека е фашист и да ги врати нароните пари од СЈО

КОЈ СЕ ВОЗБУДИ ОД НАЈАВИТЕ ЗА КРАТЕЊЕ НА 20 ОТСТО - КСС бара да престанат заканите кон администрацијата

КОЈ СЕ ВОЗБУДИ ОД НАЈАВИТЕ ЗА КРАТЕЊЕ НА 20 ОТСТО - КСС бара да престанат заканите кон администрацијата

ТАРАВАРИ ГО КАЖА УСЛОВОТ - во влада со ДУИ ако Зибери е премиер

ТАРАВАРИ ГО КАЖА УСЛОВОТ - во влада со ДУИ ако Зибери е премиер

ГИ ПРЕМИНУВА ЛИ ГРАНИЦИТЕ НА ПОЛИТИЧКА ПРИСТОЈНОСТ - еве што напиша пратеникот, професорот и лидерот Апасиев

ГИ ПРЕМИНУВА ЛИ ГРАНИЦИТЕ НА ПОЛИТИЧКА ПРИСТОЈНОСТ - еве што напиша пратеникот, професорот и лидерот Апасиев

СЕ СПОИЈА НЕБО И ЗЕМЈА - силен дожд во главниот град

СЕ СПОИЈА НЕБО И ЗЕМЈА - силен дожд во главниот град

ЗОШТО САМО 15 ОЗДРАВЕНИ ОД КОВИД - претходните денови имаше многу повќе

ЗОШТО САМО 15 ОЗДРАВЕНИ ОД КОВИД - претходните денови имаше многу повќе

КОГА ЛУМПУВАТЕ СО СТОЛИЦИ У ВИС, ПОМИСЛЕТЕ НА 523 ИЗГУБЕНИ ЖИВОТИ - Јанкуловски од Центарот за јавно здравје

КОГА ЛУМПУВАТЕ СО СТОЛИЦИ У ВИС, ПОМИСЛЕТЕ НА 523 ИЗГУБЕНИ ЖИВОТИ - Јанкуловски од Центарот за јавно здравје

ИМА ПАРИ ЗА УШТЕ 3.000 СУБВЕНЦИИ - Град Скопје потсетува на инверторите

ИМА ПАРИ ЗА УШТЕ 3.000 СУБВЕНЦИИ - Град Скопје потсетува на инверторите