17 Јануари, 2019
0.2558

Македонскиот челик фати залет

Објавено во: Економија 08 Ноември, 2018

Македонија го зголеми производството на суров челик за 24,4 отсто оваа година по првите три квартали во однос на периодот јануари-септември во 2017-та, покажуваат податоците на Светската организација на производители WSA.

Македонија досега во 2018, односно по изминатите девет месеци од годината, има 241.000 тони производство на челик, што и натаму е меѓу најмалите произведувачи, но сепак со многу подобрен резултат оваа година. Позабележителен раст во цела Европа имаат само Србија (33,7 отсто) и Молдавија (40,3 отсто). 

Во земјата класично производство на челик има само Макстил, а производи кои спаѓаат под оваа категорија има и Арчелор Митал, Скопски Легури, Фени Индустри и Југохром, кој се уште не е активен и треба да ги постави филтрите.

Од друга страна, БИХ има пад од 18,9 отсто, Словенија има раст од 6 отсто, а Бугарија само 2. Хрватска имала производство од само 81.000 тони. Австрија има пад од минус 20,3 отсто, додека Франција забавила со 1,2 отсто послаб резултат. Германија има напредок од 3,5 %, а Грција 11,6%. На Исток, Русија има позитива од 1,8 отсто, а Украина само 0,8.

Митко Кочовски, директор за стратешко планирање, финансиски инженеринг, економски истражувања, информации и анализи во Макстил вели дека зголеменото производство не се должи на некаков реален напредок, туку на враќање во нормални рамки по повеќегодишна стагнација

- Во прашање е поголема искористеност на стандардните веќе постојани капацитети, кои имаа помалку работа во претходните години. Како втора причина, зголемена е надворешната побарувачка на европскиот пазар. Во секој случај, тоа е добро за македонската економија и што ете по многу лош период ние застануваме на здрави нозе. Единствена опасност претстои од царинските рестрикции со кои се заканува ЕУ кон САД и обратно, па тоа може да ги направи попасивни планирањата. Инаку, не гледам друга причина зошто да не продолжи динамиката на раст - вели Кочовски.

Тој додава дека производството на челикот во Македонија може само да расте, бидејќи тоа е судбина на помалите и понеразвиени земји, додека оние поголемите и поразвиени интересот го насочуваат кон пософистицирани индустрии како на пример вештачката интелигенција.

Иако станува збор за суровина, а не финален производ и маржите се помали бидејќи нема додадена вредност, учеството на металуршката индустрија во македонскиот извоз е околу една третина. Конкретно, челичната индустрија претставува 15 отсто од вкупниот извоз и пет отсто од бруто-домашниот производ.

Александар Кузмановски

Можеби ќе ве интересира

На иницијатива на Анѓушев и Дончев бизнис форум на македонски и бугарски компании

На иницијатива на Анѓушев и Дончев бизнис форум на македонски и бугарски компании

МАКЕДОНИЈА НА УДАР: Годишни загуби од стотици милиони евра поради квотите за челик

МАКЕДОНИЈА НА УДАР: Годишни загуби од стотици милиони евра поради квотите за челик

Владата чека наплата на казна од несуден странски инвеститор во индустриските зони

Владата чека наплата на казна од несуден странски инвеститор во индустриските зони

Која македонска фирма со купи-продај сврте 170 милиони евра?

Која македонска фирма со купи-продај сврте 170 милиони евра?

ЕК ДОНЕСЕ ОДЛУКА: Квотите за македонскиот челик остануваат

ЕК ДОНЕСЕ ОДЛУКА: Квотите за македонскиот челик остануваат

ОФИЦИЈАЛНО ПРОМОВИРАНА МОНОГРАФИЈАТА „60 ГОДИНИ ВИТАМИНКА“

ОФИЦИЈАЛНО ПРОМОВИРАНА МОНОГРАФИЈАТА „60 ГОДИНИ ВИТАМИНКА“

Германската економија забави, доларот отиде на дното

Германската економија забави, доларот отиде на дното

Огласи за нови функционери изгласани во Собранието

Огласи за нови функционери изгласани во Собранието

На Заев му се брза, Антикорупциска нема повеќе од десет месеци

На Заев му се брза, Антикорупциска нема повеќе од десет месеци