28 Мај, 2020
0.0324

Малите трговци пред Влада бараат бруто-плати и замрзнување на кириите

Објавено во: Економија 29 Март, 2020

Малите трговци со собир пред Владата побараа да им се исплатар бруто-плати до престанокот на важноста на мерките и со уредба да им наложи на сопствениците на објектите каде што тие ги остваруваат своите дејности да ја замрзнат наплатата на киријата.

„Почитувани, ние трговците, кои се занимаваме со малопродажба бараме од Владата и надлежните институции да не не забораваат и во пакетот мерки да бидат вклучени и нашите мали бизниси. Во Македонија од вкупно регистрираните фирми,. 80 отсто се микро и мали претпријатија, тоа покажува дека сме значителен дел од економијата на земјата и Владата треба сериозно да размисли. Сите вие, кога се движите по улица, каде и да се свртите гледате мали, малопродажни продавници. Тоа е Македонија, тоа сме ние, а од средина на март сите имаме клуч на врата и со овие загуби ни се заканува целосен колапс и од пуштање на повеќе од 20.000 работници, а за голем дел од нас ова е основен и единствен начин ан егзистенција“, велат малите трговци.

Од таму бараат бруто плати додека траат мерките од страна на Владата да бидат на товар на државата за месеците март, април, мај, да се замрзнат ратите за кредитите во деловните банки како и плаќањето на тековните сметки за електрична енергија, вода итн, субвенционирање неповратни средства се до престанокот на важноста на вонредната ситуација.

„Исто така сакаме да апелираме до сопственциите на објектите, во знак на солидарност, да се откажат од закупнината за овие месеци бидејќи не работиме. И молба до Владата да ги употреби сите механизми во вонредната ситуација, преку Уредба да им наложи на истите да ги замрзнат или олеснат околностите во однос на плаќањето. Товарот треба сите заеднички да го понесеме“, додаваат тие во повикот.

Можеби ќе ве интересира

ПАНДЕМИЈАТА СКАПО ЌЕ ЈА ЧИНИ ИТАЛИЈА: Расте невработеноста во земјата

ПАНДЕМИЈАТА СКАПО ЌЕ ЈА ЧИНИ ИТАЛИЈА: Расте невработеноста во земјата

Влијанието на пандемијата бара инклузивни одговори за политиките

Влијанието на пандемијата бара инклузивни одговори за политиките

ДЕНЕСКА НОВА СОСТОЈБА: Поткопана е цената на „црното злато“

ДЕНЕСКА НОВА СОСТОЈБА: Поткопана е цената на „црното злато“

НЕ ГИ ПОГОДИ КРИЗАТА: Руските олигарси трупаат пари

НЕ ГИ ПОГОДИ КРИЗАТА: Руските олигарси трупаат пари

ЗА УЈП Е ДАНОЧНА ТАЈНА КОИ ФИРМИ ДОБИЛЕ ПАРИ ОД ДРЖАВАТА - за мерката 50 отсто придонеси имињата ќе останат непознати

ЗА УЈП Е ДАНОЧНА ТАЈНА КОИ ФИРМИ ДОБИЛЕ ПАРИ ОД ДРЖАВАТА - за мерката 50 отсто придонеси имињата ќе останат непознати

Игротеките бараат уште една плата и да се знае дали ќе има скрининг за нив

Игротеките бараат уште една плата и да се знае дали ќе има скрининг за нив

МОТ и ЕБОР ја советуваат Северна Македонија за пазарот на трудот по корона вирусот

МОТ и ЕБОР ја советуваат Северна Македонија за пазарот на трудот по корона вирусот

„БОИНГ“ ВО ДЛАБОКА КРИЗА: Отпушта скоро12.000 работници

„БОИНГ“ ВО ДЛАБОКА КРИЗА: Отпушта скоро12.000 работници

ЗА СИТЕ ШТО ОСТАНАЛЕ БЕЗ РАБОТА СО ПОТПИШАНА СПОГОДБА, ОТКАЗ ИЛИ ЛИЧНА ИЗЈАВА - ќе добијат пари од државата за половина плата

ЗА СИТЕ ШТО ОСТАНАЛЕ БЕЗ РАБОТА СО ПОТПИШАНА СПОГОДБА, ОТКАЗ ИЛИ ЛИЧНА ИЗЈАВА - ќе добијат пари од државата за половина плата