11 Јули, 2020
0.0224

МАЛМЕД: Возилата беа вон употреба, затоа ги продаваме

Објавено во: Економија 15 Ноември, 2019

Агенцијата за лекови и медицински средства достави одговор на новинарските прашања упатени од „Фактор“ во врска со натписот за продажбата на седум возила, од кои поголемиот дел се само десетина години стари, односно произведени во 2008, во кој се вели дека тие се вон употреба.

Станува збор за четири автомобили Шевролет Спарк со година на производство 2008, сила на мотор 48,5 киловати и зафатнина на моторот 995 сантиметри кубни Проценката е направена на 22 април 2019 и се ставени на продажба за почетна сума од 46.800 денари за секое од возилата.

„Агенцијата за лекови и медицински средства постапувајќи по заклучоците донесени од Владата на Република Македонија во кои се бараше од органите на државната управа да достават информација за возилата со кои располагаат, а кои не се во возна состојба и се неупотребливи, достави одговор до Владата дека располага со седум возила кои не се во возна состојба, истите се истрошени, амортизирани и не се регистрирани.

Шест од наведените возила Агенцијата ги доби со Одлука за престанок и за давање на трајно користење на движни ствари на Агенцијата за лекови од претходниот корисник – Министерството за здравство. Потенцираме дека овие возила веќе беа користени од Министерството за здравство и истите беа амортизирани и се наоѓаа во лоша возна состојба.

Едно возило Volkswagen марка Golf GTI и беше отстапено на Агенцијата со Одлука за давање согласност со Решението за отстапување на одземен предмет со правосилна одлука на Агенцијата за лекови и медицински средства од 28.10.2015 донесена од Владата на Република Македонија. Отстапеното возило, исто така не беше во возна состојба.

Од причина што вработените во Агенцијата секојдневно ги користат возилата за извршување на своите работни задачи, во периодот 2016-2017 одговорното лице одлучи да се набават 3 нови возила за потребите на Агенцијата“, се вели во одговорот на МАЛМЕД.

Од таму велат дека автомобилите се уште не се понудени на продажба, но дека постапката е во тек и дека возниот апрк е веќе обновен. Во изминатиот период МАЛМЕД има набавено вкупно шест нови возила – една Skoda Octavia Ambition 1,6TDI и две Volkswagen UP 1.0 во 2019, како и една Skoda Rapid Limosine Active 1.6TDI и две Skoda Rapid Spaceback Ambition 1.2TSI во 2017.

Продажбата ќе се изврши поединечно по пат на електронско јавно наддавање преку електронскиот систем на Управа за имотно – правни работи, а проценетата вредност е од Бирото за судски вештачења 

Можеби ќе ве интересира

МАЛА ПОНУДА НА НАФТА: Во светот вакво нешто немало една деценија

МАЛА ПОНУДА НА НАФТА: Во светот вакво нешто немало една деценија

Ангеловска: Над 187.000 граѓани со домашните платежни картички потрошиле 10.7 милиони евра

Ангеловска: Над 187.000 граѓани со домашните платежни картички потрошиле 10.7 милиони евра

Здружението на земјоделството и прехранбената индустрија повикува компаниите да не бидат вклучени во предизборната реторика

Здружението на земјоделството и прехранбената индустрија повикува компаниите да не бидат вклучени во предизборната реторика

Кои се најуспешните компании во Кавадарци?

Кои се најуспешните компании во Кавадарци?

МАСОВНО КУПУВААТ ИМОТИ: Словенците го „окупираа“ хрватското крајбрежје

МАСОВНО КУПУВААТ ИМОТИ: Словенците го „окупираа“ хрватското крајбрежје

Еве каде можете да ги искористите ваучерите за туризам

Еве каде можете да ги искористите ваучерите за туризам

СТРАВ КАЈ ГЕРМАНЦИТE: Секоја петта компанија е во ризик

СТРАВ КАЈ ГЕРМАНЦИТE: Секоја петта компанија е во ризик

МЕРКИТЕ ГИ ПОЧИТУВАВМЕ, НО НЕ МОЖЕТЕ ДА ГИ КОНТРОЛИРАТЕ СИТЕ ВРАБОТЕНИ И НА ПАУЗА И ВО ТОАЛЕТ - Димитров за заболените во „Мода“ Свети Николе

МЕРКИТЕ ГИ ПОЧИТУВАВМЕ, НО НЕ МОЖЕТЕ ДА ГИ КОНТРОЛИРАТЕ СИТЕ ВРАБОТЕНИ И НА ПАУЗА И ВО ТОАЛЕТ - Димитров за заболените во „Мода“ Свети Николе

Колку работодавци и работници добиле финансиска поддршка за три месеци?

Колку работодавци и работници добиле финансиска поддршка за три месеци?