11 Јули, 2020
0.0368

Малта, Хрватска, Германија се земјите кои ги „земаат“ стручните кадри од земјава

Објавено во: Економија 21 Мај, 2019

Обучениот кадар од државата заминува на работа во странство. Посебно младите и стручни кадри во областа на угостителството своите професионални ангажмани ги продолжуваат надвор од земјата, најчесто во Хрватска, Малта и Германија.

Младите ги обучуваме во нашите угостителски компании а по краток период тие заминуваат квалификувани и обучени да работат во странство, истакнува Огњан Цемовски од КАК, компанија од угостителскиот сектор која управува со два хотела во Битола, три во Маврово и со скијачкиот центар во Маврово.

„Потребна е реформа во образовниот сектор за овој горчлив проблем со кој се соочуваат компаниите во областа на угостителствтото.Исто така и ние како компанија преку создавање на подобри услови за работа и со повисоки плати ќе се бориме да ги задржиме стручните кадри во компанијата, но и во државата“, истакнува Цемовски.

Компаниите со обуки на кадри ќе ги задржуваат работниците во својата фирма, но исто така и во државата. Преку Фондот за можности, три компании од три различни области се избрани во проект за обучување на кадри или доквалификација на работната сила кои се потребни на самите компании.

Во текот на наредните 10 години со фонд од 12.000.000 евра ќе се обучуваат нови кадри за потребите на фирмите.

На оваа тема се разговараше вчера во Стопанската комора на Македонија, повеќе информации може да прочитате тука.


Можеби ќе ве интересира

МАЛА ПОНУДА НА НАФТА: Во светот вакво нешто немало една деценија

МАЛА ПОНУДА НА НАФТА: Во светот вакво нешто немало една деценија

Ангеловска: Над 187.000 граѓани со домашните платежни картички потрошиле 10.7 милиони евра

Ангеловска: Над 187.000 граѓани со домашните платежни картички потрошиле 10.7 милиони евра

Здружението на земјоделството и прехранбената индустрија повикува компаниите да не бидат вклучени во предизборната реторика

Здружението на земјоделството и прехранбената индустрија повикува компаниите да не бидат вклучени во предизборната реторика

Кои се најуспешните компании во Кавадарци?

Кои се најуспешните компании во Кавадарци?

МАСОВНО КУПУВААТ ИМОТИ: Словенците го „окупираа“ хрватското крајбрежје

МАСОВНО КУПУВААТ ИМОТИ: Словенците го „окупираа“ хрватското крајбрежје

Еве каде можете да ги искористите ваучерите за туризам

Еве каде можете да ги искористите ваучерите за туризам

СТРАВ КАЈ ГЕРМАНЦИТE: Секоја петта компанија е во ризик

СТРАВ КАЈ ГЕРМАНЦИТE: Секоја петта компанија е во ризик

МЕРКИТЕ ГИ ПОЧИТУВАВМЕ, НО НЕ МОЖЕТЕ ДА ГИ КОНТРОЛИРАТЕ СИТЕ ВРАБОТЕНИ И НА ПАУЗА И ВО ТОАЛЕТ - Димитров за заболените во „Мода“ Свети Николе

МЕРКИТЕ ГИ ПОЧИТУВАВМЕ, НО НЕ МОЖЕТЕ ДА ГИ КОНТРОЛИРАТЕ СИТЕ ВРАБОТЕНИ И НА ПАУЗА И ВО ТОАЛЕТ - Димитров за заболените во „Мода“ Свети Николе

Колку работодавци и работници добиле финансиска поддршка за три месеци?

Колку работодавци и работници добиле финансиска поддршка за три месеци?