25 Септември, 2018
0.3074
    ADIN 560    0%     ALK 8011.26    0.13%     BESK 10100    0%     CEVI 1000    0%     FERS 61100    0%     GRNT 820    0%     KMB 5178.93    0.08%     MERM 2200    10%     MPOL 320    1.91%     MPT 47284    0.58%     MTUR 4800    0%     OHB 6665.78    1%     OKTA 4307.96    0.28%     RMDEN13 95.12    -1.94%     RMDEN17 96.2    0.1%     STB 1115    0%     STIL 128.55    0.05%     TTK 1140    0.44%     UNI 2300    -0.32%     VITA 9189    4.81%

МЕПСО демантира дека има конфликт на интереси со договорот за користење диретен интернет пристап со неограничен трансфер

Објавено во: Мои пари 14 Септември, 2018

Во целост ги демантираме паушалните оценки објавени на некои портали дека има конфликт на интереси во врска со договорот за користење диретен интернет пристап со неограничен трансфер склучен меѓу МЕПСО и „Неотел“. Согласно законската регулатива не постои  конфликт на интереси кај Сашо Василевски, претседателот на Управниот одбор на МЕПСО ниту кај Трајче Черепналковски, членот на Надзорниот одбор на МЕПСО, наведуваат оттаму. 

„Неотел“ е избран во транспарентна тендерска процедура во која критериумот бил најниска цена.

Черепналковски не е член на управувачките органи на МЕПСО туку е член на Надзорниот одбор кој ја одобрува работата на Управниот одбор. Надзорниот одбор не учествува до одлучување по тендери ниту пак се информира за тендери и други активности кои се во рамки на оперативното работење на МЕПСО.

Изнесувањето невистини има за цел дезавуирање на јавноста и е неуспешен обид за негативно влијание врз имиџот на МЕПСО. Во склучениот договор не постои конфликт на интерес.  Во тендерската документација, согласно законската регулатива,  е дефинирано што е  конфликт на интерес. Тоа значи дека носителот на набавката не смее, при извршување на договорот за јавна набавка, да ангажира лица кои биле вклучени во евалуација на понудите поднесени во постапка за доделување на договор за јавна набавка, во времетраење на договорот. Исто така во во постапката за доделување договор за јавна набавка, претседателот, заменикот на претседателот, членовите и замениците на членовите на комисијата за јавна набавка, како и одговорното лице потпишуваат изјава за непостоење судир на интереси која претставува дел од досието од спроведена постапка. Во случај на судир на интереси кај претседателот, неговиот заменик, членовите и нивните заменици во комисијата за јавна набавка, истите се повлекуваат од работа на комисијата и се заменуваат со други лица. Во случај на судир на интереси кај одговорното лице, истото со посебно решение овластува друго лице од редот на функционерите или вработените кај договорниот орган да ги донесе соодветните одлуки и да го потпише договорот.

 Што се однесува пак до компаниите кои можат да конкурираат на тендер, согласно законската регулатива не се дозволува учество на тендер на фирми кои имаат има една или повеќе негативни референци, групата економски оператори во која членува економски оператор кој има негативна референца, како и економскиот оператор кој претставува поврзано друштво со економскиот оператор кој има негативна референца, нема право на учество.Законот дозволува право на достава на понуда има секое заинтересирано домашно и странско правно и физичко лице - понудувач, кое е регистрирано за вршење на дејноста поврзана со предметот на договорот за јавна набавка.

Тендерската документација е достапна на веб страницата на МЕПСО на следниот линк

Можеби ќе ве интересира

Донација во училиштето Ристе Ристески од 80 илјади американски долари и модернизација на ТКП

Донација во училиштето Ристе Ристески од 80 илјади американски долари и модернизација на ТКП

Како помина HFW Expo #4

Како помина HFW Expo #4

Нескршливиот Ѓердан на Васил Гарванлиев

Нескршливиот Ѓердан на Васил Гарванлиев

МЕПСО вложува 4,6 милиони евра во трафостаницата „Дуброво“

МЕПСО вложува 4,6 милиони евра во трафостаницата „Дуброво“

Анѓушев од Велес: Македонија нема млади за извоз

Анѓушев од Велес: Македонија нема млади за извоз

Дали ги знаеме нашите гласачки права?

Дали ги знаеме нашите гласачки права?

ГЛАСАЈТЕ ЗА ВАШИТЕ ОМИЛЕНИ СОЦИЈАЛНИ БИЗНИСИ!

ГЛАСАЈТЕ ЗА ВАШИТЕ ОМИЛЕНИ СОЦИЈАЛНИ БИЗНИСИ!

Дефектот на улица Невена Георгиева Дуња 13 е саниран

Дефектот на улица Невена Георгиева Дуња 13 е саниран

Многу музика и забава на хуманитарниот настан на Халк банка во Градски парк

Многу музика и забава на хуманитарниот настан на Халк банка во Градски парк