23 Октомври, 2019
0.0207

Михајлоска за Фактор: Изјавата на премиерот нема оправдување

Објавено во: Македонија 14 Август, 2019

По повод изјавата на премиерот Заев која денеска е во центар на вниманието, Фактор контактираше експерти од областа на комуникациите.

Магистерот по комуникации и менаџер за стратешки комуникации во Image PR агенцијата за односи со јавност и комуникациски менаџмент Магдалена Михајлоска вели дека добрата изјава секогаш треба да биде кратка, јасна и концизна а јавните функционери мора да бидат подготвени и да знаат каква порака праќаат до јавноста.

Михајлоска потенцира дека изјавата на премиерот е несоодветна и избрзана.

„Јавните функционери кога даваат изјава мора да бидат добро подготвени и да знаат точно какви пораки сакаат да пратат до јавноста. Добрата изјава е секогаш кратка, јасна и концизна. Така нема да има потреба од извинување или дообјаснување. Изјавата на премиерот Зоран Заев е избрзана и несоодветна од повеќе аспекти. Прво, секоја изјава која треба да се дообјаснува еден час откако е дадена, носи политичка штета. Второ,  лично етикетирање на лица кои вршат дејности од јавен интерес како што се новинарите е недозволиво. Имено, новинарите во интерес на јавноста пишуваат за различни процеси во општеството со цел да бидат коректив. Добар новинар е критичар на секоја власт. Од друга страна одговор на секој јавен функционер кон новинар мора да биде единствено аргумент, факт, а не лични и субјективни ставови. И трето, нивото на говор мора да биде соодветно“, вели Михајлоска додавајќи дека за користењето на жаргони кои навредуваат еден дел од граѓаните нема оправдување“.

Можеби ќе ве интересира

Заев тврди дека „Рекет“ не одмогна за добивањето датум

Заев тврди дека „Рекет“ не одмогна за добивањето датум

ЗАЕВ: Искрено се плашам дека може да се појави национализам и радикализам

ЗАЕВ: Искрено се плашам дека може да се појави национализам и радикализам

ФОКУС НА ДЕНОТ: Странски медиуми анализираат што по француското „не“, Јанева останува во Шутка

ФОКУС НА ДЕНОТ: Странски медиуми анализираат што по француското „не“, Јанева останува во Шутка

ОХИС ќе се чисти со еден милион евра

ОХИС ќе се чисти со еден милион евра

ПО ФРАНЦУСКОТО ВЕТО ЗА МАКЕДОНИЈА: Дали српските граѓани ќе се обесхрабрат?

ПО ФРАНЦУСКОТО ВЕТО ЗА МАКЕДОНИЈА: Дали српските граѓани ќе се обесхрабрат?

Земјотрес е регистриран во Источна Македонија

Земјотрес е регистриран во Источна Македонија

Давид е пронајден во Катланово

Давид е пронајден во Катланово

АПЕЛ ЗА ПОМОШ: Исчезна синот на Зоран Илиев Роџер

АПЕЛ ЗА ПОМОШ: Исчезна синот на Зоран Илиев Роџер

Наскоро почнува постапката за одземање на дозволата на 1ТВ

Наскоро почнува постапката за одземање на дозволата на 1ТВ