10 Јули, 2020
0.0318

МИНИМАЛЕЦ ОД 14.500 ДЕНАРИ - посреќни работници, скептични газди - треба ли уште еднаш да се „премери“

Објавено во: Финансии 16 Октомври, 2019

По долги преговори и усогласувања, најпосле падна договор. Веќе од декември нема да има работник во земјава кој ќе зема плата пониска од 14.500 денари. Толку ќе изнесува новиот зголемен „минималец“, кој ќе биде повисок од претходниот за две илјади денари.

Владата, синдикатите, стопанските комори и работодавачите пружија рака за зголемување на минималната плата. Но дали фирмите ќе можат да го издржат поголемиот финансиски товар, ќе мора ли некои да стават клуч на врата?

Експертската јавност веќе реагира, препорачуваат да не се избрзува. Институтот Finance Think, пак, како што велат оттаму, и натаму опстојува на ставот дека нивото на минимална плата што е конзистентно со тековната продуктивност во економијата, се движи до 13.500 денари. До ваков наод дошле во нивната Студија, во која е направена квантитативна симулација, како и квалитативна проценка врз основа на длабински интерјуа со засегнати работодавачи.

„Предложеното зголемување на минималната плата на 14.500 денари може да претставува значаен товар за работодавецот кај 2/3 од примателите на минимална плата, додека кај 1/3 ќе помогне за формализација на платата во плико. Finance Think препорачува предлогот за зголемување на минималната плата да се одмери уште еднаш, наспроти овие податоци за состојбите во економијата. Фокусирање врз продуктивноста на нископлатените работници и ефикасноста и технолошкиот напредок во компаниите кои исплаќаат ниски плати е најсигурниот пат за раст на економијата и платите“, велат од Институтот.

И работодавачите претходно испратија предупредување дека некои фирми можеби ќе мора да се затворат, особено помалите. Ова најмногу се стравува за текстилната дејност. Сепак, имаат верба дека субвенциите што ќе ги добиваат за придонесите, со новиот закон кој ќе важи од ноември, ќе им помогнат да ги издржат зголемените трошоци. Според Ангел Димитров, претседател на Организацијата на работодавачи, поголемите и поуспешни компании најверојатно би ги примиле оние работници што би останале без работа.

„Мислам дека пазарот ќе успее евентуалните затворања на овие помали компании кои не работат директно со клиентите, туку преку втора или трета рака земаат работа, и дека тие ќе се вработат во оние конфекции кои ќе обезбедат поголема продуктивност, подобри услови за работа, почитвање на работнички права и ќе можат да ги прифатат евентуално тие луѓе кои би останале без работа“, смета Димитров.

Бранко Азески, претседател на Стопанската комора на Македонија, смета дека зголемувањето на минималецот е исправен чекор. 

„Има противници во нашите редови кои тоа нема да можат да го издржат, тоа се трудоинтензивните дејности, и затоа ова треба да биде проследено со сет на мерки за зголемување на продуктивноста“, рече Азески. 

Министерката за труд и социјала, Мила Царовска, уверува дека двете мерки, зголемениот минималец и субвенциите, се комплементарни.

„Ако тие покачат 2,000 денари во ноемвриска плата со ипслата во декември, тие ја покачиле минималната плата а ќе ги искористат субвенциите за покачување на платата. Значи една со друга се комплементарни мерките, но не значи дека сите ќе ја покачат минималната плата со субвенции, Некој ќе ја зголеми без да користи субвенција“, објасни Царовска.

Власта не направила анализи колку од фирмите ќе имаат неиздржлив товар поради зголемениот минималец. Но, вицепремиерот Кочо Анѓушев тврди дека со оваа мерка власта не врши притисок врз бизнисот, туку ќе му помогне, и преку субвенциите за придонесите, и преку Законот за финансиска поддршка.

„Со ова ние не правиме притисок врз компаниите, напротив, се обидуваме нив да им помогнеме со две мерки, субвенционирање на придонесите и воедно преку законот за финансиска поддршка“, изјави Анѓушев.

Синдикалците ја поздравуваат повисоката минимална плата, но побараа пораст на платите и за другите работници.

„Го подобруваме стандардот за работниците кои се со најниски плати, но мора да мислиме и на другите работници кои се на повисоки нивоа“, вели Дарко Димовски, прв човек на Сојузот на синдикати на Македонија.

Минималецот сега тежи 12.500 денари, откако Владата пред две години го зголеми за 3.500 денари. Власта не се откажува до крајот на мандатот да го исполни зборот за минимална плата од 16.000 денри.

( Н.Н.Ф.)

Можеби ќе ве интересира

Народната банка е добитник на наградата на „Комерцбанк“

Народната банка е добитник на наградата на „Комерцбанк“

НАД 206 МИЛИОНИ ЕВРА ЛЕГНАЛЕ КАЈ ФИРМИТЕ - поврат на ДДВ во првите шест месеци

НАД 206 МИЛИОНИ ЕВРА ЛЕГНАЛЕ КАЈ ФИРМИТЕ - поврат на ДДВ во првите шест месеци

БУЏЕТОТ, СЕПАК, НЕ СЕ ПОЛНЕЛ ТОЛКУ ЛОШО - приходите паднаа, но не колку очекувањата

БУЏЕТОТ, СЕПАК, НЕ СЕ ПОЛНЕЛ ТОЛКУ ЛОШО - приходите паднаа, но не колку очекувањата