22 Март, 2018
0.0663

ММФ: Каков раст и инфлација предвидува за Македонија?

Објавено во: Економија 13 Ноември, 2017

Меѓународниот монетарен фонд ја ревидира прогнозата за економскиот раст на Македонија. 

Од ММФ за годинава од 3,2% сега прогнозираат раст од 1,9%.

Наведуваат дека буџетскиот дефицит ќе се зголемува, а стапката на невработеност за две години ќе се намали до 23%.

ММФ во регионалниот економски извештај објавен денеска, додава дека инфлацијата во Македонија годинава ќе биде 0,3%, наредната 2,6, а во 2019 година 1,9%.

За следната година ММФ предвидува раст на македонскиот БДП од 3,2%, а во 2019 година од 3,4%.

Европската комисија предвидува дека Македонија годинава ќе ја заврши со економски раст од 1,7%, а за следната година предвидува раст од 2,7%.

НБРМ, пак, очекува растот на БДП годинава да биде само 0,5%, додека Министерството за финансии очекува раст од 1,6%.

Можеби ќе ве интересира

Став: Време е за мудри потези за поширока меѓународна соработка

Став: Време е за мудри потези за поширока меѓународна соработка

Шокантно откритие: Биткоин корисниците се пробиени од НСА

Шокантно откритие: Биткоин корисниците се пробиени од НСА

Нема македонска фирма која може да го заполни гасоводот од Клечовце до Штип со гас

Нема македонска фирма која може да го заполни гасоводот од Клечовце до Штип со гас

Уште документи - Уште една недела до затворање на Казандол

Уште документи - Уште една недела до затворање на Казандол

Оваа валута ќе се вивне во небо

Оваа валута ќе се вивне во небо

Blockchain предизвик - Со иновативност и дигитална технологија до зголемена конкурентност

Blockchain предизвик - Со иновативност и дигитална технологија до зголемена конкурентност

Има ли зголемени контроли врз јајцата и боите пред Велигден?

Има ли зголемени контроли врз јајцата и боите пред Велигден?

Каков Меморандум потпишаа МАНУ и Министерството за економија?

Каков Меморандум потпишаа МАНУ и Министерството за економија?

Бизнис климата во Македонија идеална за развој на микро, мали и средни претпријатија

Бизнис климата во Македонија идеална за развој на микро, мали и средни претпријатија