25 Март, 2018
0.0767

ММФ: Продолжената политичка неизвесност го зеде својот „данок”

Објавено во: Економија 19 Септември, 2017

Продолжената политичка неизвесност го зеде својот „данок” врз економскиот раст, преку страдање на инвестициите поради слабите одлуки. Формирањето на новата Влада означи важна пресвртница, констатираат од Мисијата на Меѓународниот монетарен фонд. 

Од ММФ месецов направи годишен преглед на македонската економија, при што се очекува по забавување на реалниот раст на БДП на 2,4% во 2016 година тој да се ублажи до 1,9% во 2017 година, а инфлацијата да изнесува 1,2%. 

Политиките сега треба да се фокусираат на обновата на баферите за фискална политика и спроведувањето на критичните реформи за повторно оживување на растот и да се направи нов притисок кон изгледите за пристапување кон ЕУ. 

Извештајот оценува дека среднорочната перспектива е поволна во зависност од континуираната политичка стабилност и силната надворешна побарувачка.

„Реалниот раст на БДП се очекува одново да се врати на повисоко ниво во 2018 година и постепено да се зголеми на 3,75 отсто на среден рок, поддржан од подобрените одлуки од страна на инвеститорите, проширените извозни капацитети и континуирано подобрување на условите на пазарот на трудот. Ризиците во однос на изгледите се во надолна линија“ - пишува во извештајот на ММФ.

Од Мисијата на ММФ велат дека во отсуство на трајни мерки за консолидација, фискалниот дефицит се очекува да се прошири и јавниот долг да порасне.

„На среден рок, проектираниот дефицит ќе остане над 3,5% од БДП како одраз на исплатата на неисплатените обврски, субвенциите за зголемувања на платите и дополнителна поддршка за социјална заштита. Како резултат на тоа, се очекува јавниот долг да достигне ниво над 53% од БДП до 2022 година, при што се проценува дека потребите за фискални финансирања на бруто ниво да достигнат 15,5% од БДП“- се вели во извештајот.

Мисијата ја поздравува намерата на Владата да го зајакне управувањето со јавните финансии и да ја зголеми фискалната транспарентност, а банкарскиот систем го оценува како здрав.

Владата не размислува да ја зголеми старосната граница за пензионирање, објаснува министерот за финансии,  Драган Тевдовски. Вели дека засега нема план за зголемување на даноци и акцизите за горива како што вчера во завршната изјава, по средбите во Македонија препорача ММФ. 

Можеби ќе ве интересира

Асанж со жесток напад врз Марк Цукерберг - Бришете Facebook

Асанж со жесток напад врз Марк Цукерберг - Бришете Facebook

Ќе остане ли Македонија без гувернер се до нови претседателски избори?

Ќе остане ли Македонија без гувернер се до нови претседателски избори?

Владата еднострано ќе го раскине договорот за концесија на „Казандол“

Владата еднострано ќе го раскине договорот за концесија на „Казандол“

МЕПСО ги гаси светлата на „Часот на планетата Земја“

МЕПСО ги гаси светлата на „Часот на планетата Земја“

За прв пат се лета директно од Европа до Австралија

За прв пат се лета директно од Европа до Австралија

Криптовалутата ПЕТРО ќе се конвертира во руски Рубљи

Криптовалутата ПЕТРО ќе се конвертира во руски Рубљи

СНЕЖАНА ДЕНКОВСКА: Имаме недостиг на работна сила за сите занаети иако имаме голем број невработени

СНЕЖАНА ДЕНКОВСКА: Имаме недостиг на работна сила за сите занаети иако имаме голем број невработени

За СДСМ растот на платите е потврда за нивните мерки, ВМРО-ДПМНЕ го тврди спротивното

За СДСМ растот на платите е потврда за нивните мерки, ВМРО-ДПМНЕ го тврди спротивното

Кој е најатрактивниот банкарски депозит по видување во Македонија?

Кој е најатрактивниот банкарски депозит по видување во Македонија?