27 Октомври, 2020
0.0179

ММФ ЗА ЗАТВОРАЊЕТО НА ЕУРОСТАНДАРД - Народна банка ја донела одлуката за да ги заштити депонентите

Објавено во: Финансии 21 Септември, 2020

Рецесијата како последица на пандемијата врз економијата е сосема незибежна годинава, како глобално така и во земјата, меѓутоа, најновите прогнози на Меѓународниот монетарен фонд, влеваат уште поголем песимизам.

Наспроти првично очекуваниот пад на бруто домашниот производ за 4 отсто, регионалниот резидентен претставник на ММФ за Западен Балкан, Стефани Ебле, во своето прво интервју за Капитал ја открива прогнозата на ММФ дека намалувањето на економската активност ќе достигне до 5,5 отсто. Ова е за два процентни поени понегативна прогноза отколку оние на Владата или пак на Народната банка. 

Сепак, ММФ посочува дека и оваа прогноза е исклучително неизвесна, односно зависна од неколку фактори поврзани со јавното здравје и со економски последици кои се без преседан и во основа се тешки да се предвидат. Освен за најновите прогнози на Фондот за економската ситуација, Стефани Ебле во ова интервју зборува и за затворањето на Еуростандард банка и стабилноста на финансискиот сектор пошироко, и сугерира кои би требало да бидат следните чекори на државата во справувањето со влијанието на здравствената криза врз економијата.

На прашањето кое е нејзиното мислење во однос на одлуката на Народната банка да ѝ ја одземе дозволата за работа на Еуростандард банка и кои би требало да бидат следните чекори, Ебле вели дека НБРСМ е независна институција којашто има законски мандат да придонесува кон одржување на финансиската стабилност и да ги штити интересите на депонентите. 

„Согласно со најдобрите меѓународни практики, обврските и овластувањата на НБРСМ вклучуваат одземање на дозволата на банка кога таа повеќе не ги исполнува условите за да ја задржи дозволата – што вклучува и непостапување по корективни мерки изречени од НБРСМ во претходно определен временски рок. Во случајот со Еуростандард банка, одлуката за одземање на дозволата била донесена откако НБРСМ утврдила дека капиталот на Банката паднал на многу ниско ниво што не ѝ дозволува да продолжи со своето работење – одлука донесена со цел да се заштитат интересите на депонентите и финансиската стабилност.

Сега, итен приоритет треба да биде навремената исплата на осигурените депоненти и да се извлече максимум од активата на оваа банка преку транспарентна стечајна постапка“, вели Ебле во интервјуто за Капитал.

Можеби ќе ве интересира

ОШТЕТЕНИ ШТЕДАЧИ ЕУРОСТАНДАРД: Зошто странците не дозволуваат властите да не обештетат нас, а дозволиле такво нешто во Словенија

ОШТЕТЕНИ ШТЕДАЧИ ЕУРОСТАНДАРД: Зошто странците не дозволуваат властите да не обештетат нас, а дозволиле такво нешто во Словенија

ЗАВРШНА СМЕТКА БУЏЕТ 2019 - лани државата потрошила 3,5 милијарди евра, дала помалку за плати, за стоки, и за капитални расходи

ЗАВРШНА СМЕТКА БУЏЕТ 2019 - лани државата потрошила 3,5 милијарди евра, дала помалку за плати, за стоки, и за капитални расходи

Народна банка: 11 решенија за „Еуростандард“ за две години

Народна банка: 11 решенија за „Еуростандард“ за две години

Светска банка: Продолжената пандемија и рестриктивните мерки ќе го одложат економското закрепнување

Светска банка: Продолжената пандемија и рестриктивните мерки ќе го одложат економското закрепнување

ММФ ПОРАЧАЛ: Народна банка постапила правилно со одземањето на дозволата на Еуростандард, да не се политизира нејзината работа

ММФ ПОРАЧАЛ: Народна банка постапила правилно со одземањето на дозволата на Еуростандард, да не се политизира нејзината работа

ПРАТЕНИЦИ И ЕКСПЕРТИ - ќе има ли жешко собраниско чешлање на Еуростандард

ПРАТЕНИЦИ И ЕКСПЕРТИ - ќе има ли жешко собраниско чешлање на Еуростандард

ШОКАНТНО ТВРДЕЊЕ НА КОСТОВСКИ: Големи пари од Еуростандард се одлевале во струмичкиот регион и во фирма која требало одамна да биде банкрот

ШОКАНТНО ТВРДЕЊЕ НА КОСТОВСКИ: Големи пари од Еуростандард се одлевале во струмичкиот регион и во фирма која требало одамна да биде банкрот