25 Септември, 2020
0.0223

МРТ, тетовската „Арбериа“ и турската СЕРКА ТААХХУТ најмногу лапнале државни пари

Објавено во: Македонија 20 Ноември, 2019

Кој најмногу се омрсил и по кој основ од државни пари, веќе нема да биде тајна. На интернет страницата Отворени финансии од денеска секој може да провери колку, на кого и кога државата префрлила пари. Оваа страницата, која ја промовираа премиерот Зоран Заев, министерката за финансии Нина Ангеловска, и министерот за транспарентност Роберт Поповски, ќе служи како веб-алатка за следење на трошоците од државниот буџет. 

На неа ќе може да се најдат плаќањата што ги направиле министерствата, самата влада, фондовите, државните агенции и комисии, судовите, обвинителствата и други вкупно 1.105 државни институции на централно ниво.

Во октомври на пример, топ пет приматели на државни пари биле Јавното претпријатие Македонска радиотелевизија, потоа приватната компанија Арбериа Десигн ДООЕЛ, турската компанија СЕРКА ТААХХУТ, домашниот нафтен гигант Макпетрол, како и приватната здравствена установа Систина Нефроплус Кавадарци.

ЈП Македонска радиотелевизија е прва на листата. Таа се омрсила со 2,42 милиони евра за еден месец, односно во октомври, говорат податоците од Отворени финансии. А, сите овие пари во неколку последователни исплати и биле префрлени од Министерството за информатичко општество и администрација. Согласно новиот Закон за медиуми, одреден процент од буџетот во текот на секоја година треба да се префрла на јавниот радиодифузен сервис, а исплатите одат преку ресорното министерство.

Втората позиција е за Арбериа Десигн ДООЕЛ, која во октомври примила 1,43 милиони евра. Најмногу од овие средства се исплатени од Министерството за образование и наука. Пред нешто повеќе од една година ова министерство, и тоа во постапка со преговарање и без претходно објавување на оглас, склучи договор со друштвото за продукција, маркетинг, дизајн, промет и услуги Арбериа Десигн ДОООЕЛ од Тетово, за набавка на учебници за основно образование, како и дополнителен дидактички и работен материјал за адаптираните учебници од странство за учебната 2018/2019 година. Таа зделка беше на износ од 2,4 милиони евра, што значи дека во октомври компанијата наплатила повеќе од половината од оваа сума. Покрај МОН, на тетовската компанија исплати и вршело и Бирото за развој на образование, како и Државниот универзитет од Тетово.

На трето место е турската компанија СЕРКА ТААХХУТ ИНШ.АН.ШИР, со својата подружница во Гевгелија, која „лапнала“ 1,3 милиони евра државни пари. Таа сите средства ги добила од Платежната агенција. Инаку, станува збор за турска компанија која гради брана во гевгелиско, село Конско. 

На четврто место е нашиот најголем нафтен дистрибутер Макпетрол, кој во октомври има исплати од 1,296 милиони евра. Најголем дел од парите се исплатени од Платежната агенција, и тоа за зелената нафта, која земјоделците ја добиваат од оваа нафтена компанија. Дел од средествата, пак, се префрлени од Дирекцијата за задолжителни нафтени резерви. Како што е познато, Владата и нафтените компании се спогодија државата да им плаќа за чувањето на нафтените резерви, и овие исплати се за таа намена.

И на петто место е ПЗУ Систина Нефроплус Кавадарци, Центар за дијализа, која за оваа услуга во октомври добила повеќе исплати од Фондот за здравство, и тоа од главната сметка, на вкупна сума од 1,165 милиони евра. 

Инаку, во моментов може да се пребарува низ 12,6 милиони трансакции од трезорска сметка кон разни фирми, институции и кон приватни лица кои се направени во периодот од 2010 до денеска.

Отворени финансии ќе се дополнува со нови податоци два пати месечно.

( Н.Н.Ф.)Можеби ќе ве интересира

Заев: Ќе има одговорност и соодветна казна за бруталноста на полицајците во Битола

Заев: Ќе има одговорност и соодветна казна за бруталноста на полицајците во Битола

Словенечкиот претседател ќе се поклони на гробот на Гоце Делчев

Словенечкиот претседател ќе се поклони на гробот на Гоце Делчев

Каде потфрли здравствениот систем во Македонија: Се чека анализата од клиниките за високата смртност од ковид

Каде потфрли здравствениот систем во Македонија: Се чека анализата од клиниките за високата смртност од ковид

СКЛУЧУВАЊЕТО БРАКОВИ ОСТАНУВА ЗА НЕКОИ ПОДОБРИ ВРЕМИЊА: Поради пандемијата за 70 отсто помалку регистрации

СКЛУЧУВАЊЕТО БРАКОВИ ОСТАНУВА ЗА НЕКОИ ПОДОБРИ ВРЕМИЊА: Поради пандемијата за 70 отсто помалку регистрации

Еден полицаец тешко повреден на главата, друг во стомак - дел од напаѓачите кај Степанци уапсени

Еден полицаец тешко повреден на главата, друг во стомак - дел од напаѓачите кај Степанци уапсени

Земјотрес е почувствуван во Македонија

Земјотрес е почувствуван во Македонија

Мизрахи: Ставот на СДСМ дека сум опасност за европската перспектива е како оној на Хитлер

Мизрахи: Ставот на СДСМ дека сум опасност за европската перспектива е како оној на Хитлер

ФАКТОР НА ДЕНОТ: Каракачанов тврди дека Бугарија ќе каже „не“, денес нови 152 заразени со коронавирусот

ФАКТОР НА ДЕНОТ: Каракачанов тврди дека Бугарија ќе каже „не“, денес нови 152 заразени со коронавирусот

Тв Клан се извини на гостите за „горчливиот вкус”, со кој можеби ја напуштија емисијата

Тв Клан се извини на гостите за „горчливиот вкус”, со кој можеби ја напуштија емисијата