23 Мај, 2019
0.0258

НА КОНКУРС ЗА ВО БОЛНИЦА НЕ СЕ ЈАВУВА НИКОЈ: Сестрите заминуваат во Германија

Објавено во: Балкан 06 Ноември, 2018

Во најголемата болница во Загреб, KBC намален е бројот на кревети. 

Поради заминувањето на медицинските сестри, се јавуваат проблеми во работењето и тие се решаваат моментално. 

Примени се итно 10 сестри, а наскоро ќе бидат примени уште 7, за да во иднина не се случуваат непредвидени ситуации. 

На хрватскиот Завод за вработување може да се види дека има недостиг на медицински сестри. Сега се бараат 254 медицински сестри, ако се видат огласите. 

Но, ова не е конечна бројка која ќе покаже колку сестри фалат, затоа што многу установи самите си објавуваат на своите веб страници колку сестри им се потребни. Земјата има околу 30.500 медицински сестри, а фалат од 8.000 до 12.000, пишуваат регионалните медиуми. Од влезот во ЕУ заминале 1.000 медицински сестри. Има многу сестри кои за кратко време ќе заминат во пензија, а нивното место нема кој да го пополни. 

Можеби ќе ве интересира

ОВА ГО ИМА ВО РЕГИОНОТ: На работа може да се дојде во пижами

ОВА ГО ИМА ВО РЕГИОНОТ: На работа може да се дојде во пижами

СО НЕГО УПРАВУВААТ ЖЕНИТЕ: Постои град каде живее само еден маж

СО НЕГО УПРАВУВААТ ЖЕНИТЕ: Постои град каде живее само еден маж

Ивица Дачиќ за малку избегнал терористички напад

Ивица Дачиќ за малку избегнал терористички напад

Ципрас: Сега ние сме единствените што имаме аеродром и универзитет „Македонија“

Ципрас: Сега ние сме единствените што имаме аеродром и универзитет „Македонија“

Бугарите и Романците од јуни слободно ќе може да влегуваат, работат и отвораат бизнис во Швајцарија

Бугарите и Романците од јуни слободно ќе може да влегуваат, работат и отвораат бизнис во Швајцарија

„Вашингтон пост“: ЕУ излажа, а владите и народите во регионот се бесни

„Вашингтон пост“: ЕУ излажа, а владите и народите во регионот се бесни

НЕВЕРОЈАТЕН СКОК ВО РЕГИОНОТ: Квадрат чини 5.000 евра

НЕВЕРОЈАТЕН СКОК ВО РЕГИОНОТ: Квадрат чини 5.000 евра

ДОШЛЕ ПО РАБОТА: Се создаде бразилска колонија во регионот?

ДОШЛЕ ПО РАБОТА: Се создаде бразилска колонија во регионот?

Илир Мета објасни дали е потребно обединување на Албанците

Илир Мета објасни дали е потребно обединување на Албанците