26 Март, 2019
0.0253

На обука, па во воз: Во што ќе ги „претвора“ Германија мигрантите

Објавено во: Свет 09 Јануари, 2019

Германскиот регион Баден-Виртемберг одлучил да обучи бегалци да бидат машиноводачи.

Оваа одлука е во рамки на кампањата „река работници“ која стигна во земјата во 2015-та година да ги вклучи во производните текови.

За околу 15 месеци луѓето кои имаат јасен статус во земјата, и добро го познаваат германскиот јазик би требало да добијат сеопфатна обука за оваа важна професија, соопштено е од сообраќајното министерство на германскиот регион.

На Министерството во Штудгард се проценува дека ќе му требаат во претстојните години околу 1000 работни места на локалните железници во спомнатиот регион пренесуваат германските медиуми.

Во соопштението на Министерството се наведува дека околу 44 000 бегалци добиле дозвола да останат и побараат работа во Баден Виртемберг.

Можеби ќе ве интересира

НЕМА ВЕЌЕ ЛЕТНО И ЗИМСКО СМЕТАЊЕ НА ВРЕМЕТО: Европскиот парламент со конечна одлука која гласи вака!

НЕМА ВЕЌЕ ЛЕТНО И ЗИМСКО СМЕТАЊЕ НА ВРЕМЕТО: Европскиот парламент со конечна одлука која гласи вака!

(ВИДЕО) НИКОЈ НЕ МОЖЕ ДА ГО ОБЈАСНИ ОВА ЧУДО: Бил мртов 21 минута, сестрите занемеле кога го виделе жив

(ВИДЕО) НИКОЈ НЕ МОЖЕ ДА ГО ОБЈАСНИ ОВА ЧУДО: Бил мртов 21 минута, сестрите занемеле кога го виделе жив

ШОКОВИ ОД БРИТАНИЈА: Парламентот ја презеде контролата над Брегзит-на маса сите опции па дури и откажување!

ШОКОВИ ОД БРИТАНИЈА: Парламентот ја презеде контролата над Брегзит-на маса сите опции па дури и откажување!

Турција со мал потег ќе привлече илјадници туристи од Русија

Турција со мал потег ќе привлече илјадници туристи од Русија

МЕГА ЗДЕЛКА: Кина од Европски произведувач купува 300 авиони

МЕГА ЗДЕЛКА: Кина од Европски произведувач купува 300 авиони

(ВИДЕО) Трамп наместо бомбардирање поинаку ќе го решел проблемот

(ВИДЕО) Трамп наместо бомбардирање поинаку ќе го решел проблемот

Венецуела повторно е во мрак

Венецуела повторно е во мрак

ИДЕАЛНИ ЗА ЖИВОТ: Ова се најмирните градови, стрес нема

ИДЕАЛНИ ЗА ЖИВОТ: Ова се најмирните градови, стрес нема

(ВИДЕО) Добредојдовте во пеколот на Земјата: Можеш да влезеш, но има шанси никогаш да не излезеш жив од овој град

(ВИДЕО) Добредојдовте во пеколот на Земјата: Можеш да влезеш, но има шанси никогаш да не излезеш жив од овој град