21 Септември, 2019
0.0191

Напредок во одржливоста на компанијата Philip Morris International

Објавено во: Мои пари 21 Мај, 2019

Креирање подобри бездимни алтернативи за пушачите, борба против детскиот труд во синџирот на снабдување и решавање на климатските промени и нивните последици - се некои од најважните теми на годишниот Извештај за одржливостa на компанијата Philip Morris International.

Извештајот дава увид во работните процеси, од зголемување на достапноста на бездимните производи, преку подобрување на работните услови во електронскиот синџир на снабдување, до подобро управување со водите. Овој, четврт Извештај за одржливост ја нагласува стратегијата за одржливост на Philip Morris, која вклучува производи, операции и синџир на вредности како интегрален дел од мисијата на PMI за намалување на чадот од тутун во светот.

Извештајот е заснован на четири столба:

·трансформација на работењето на компанијата;

·постигнување оперативна совршеност;

·управување со социјалното влијание; и

·намалување на влијанието врз животната средина.

Трансформација на  работењето на компанијата

Според проценките, досега, 7,3 милиони луѓе го користат IQOS, уред кој загрева тутун. Бројот на пазари каде што нето-приходите од бездимниот производ надминуваат 10 проценти од вкупниот нето приход, зголемен е од 5 на 19, за само една година, а на три пазари, бездимните производи го сочинуваат најголемиот дел од бизнисот на PMI.

Во извештајот се наведува дека компанијата постојано ги пренасочува средствата од производство на класични цигари кон производство на бездимни производи. Водечките иновации и доследното истражување и развој, во согласност со меѓународните стандарди, овозможија развој на ниско ризично портфолио на производи кои не се во целост без ризик, но се побезбедна алтернатива за пушачите.

Реализација на оперативната совршеност

Основа за успехот на Philip Morris е одличноста на бизнисот и се рефлектира врз напорите што ги вложува во силните принципи за етика и конзистентност. Компанијата има посебни програми за одговорен маркетинг, борбата против нелегалната трговија со тутун, развојот на одговорниот синџир на снабдување и управувањето со влијанијата врз човековите права.

Одлуката на компанијата за постигнување оперативната совршеност, исто така, се одразува во начинот на кој работи со добавувачите и обврските. Philip Morris има воспоставено различни инструменти на политиката кои одредуваат како да се постигне оваа цел, вклучувајќи: посветеноста на компанијата кон почитување на човековите права; Philip Morris е водич за успех; принципите на одговорна набавка на суровини и Кодексот на пракса на работна сила во земјоделството.

Управување со социјалното влијание

PMI продолжи да инвестира во подобрување и проширување на Кодексот на практики за работната сила во земјоделството, а во наредните години, Акциониот план ќе вклучува поефикасна проверка на односите со добавувачите, пред склучување договори и построго управување со последици во случај на континуирани повреди на Кодексот.

Проектите ќе бидат направени со земјоделците и добавувачите за да го подобрат својот придонес во квалитетот и управувањето со фармите со цел да им помогнат да остварат приход со кој можат да живеат, додека систематското споделување на најдобрите практики меѓу теренските техничари ќе стане редовна практика.

Намалување на влијанието врз животната средина

Извештајот ги опишува напорите на PMI да инвестира во намалувањето на влијанието врз животната средина со својот бизнис, но исто така и пошироко преку целиот синџир на набавки. Ова вклучува: намалување на емисиите на стакленички гасови, зголемување на напорите за зачувување на водата, избегнување на уништувањето на шумите, но исто така и да придонесе за циркуларната економија, со што ќе се воспостави иницијатива за рециклирање на веќе искористени електронски производи за чад во согласност со највисоките индустриски стандарди.

Во извештајот се прикажани постигнувањата на Philip Morris International во создавање на работна средина заснована на разновидност и вклученост, како и пристапот кон подобрување на квалитетот на работната средина. Оваа година стана првата мултинационална компанија со еднаква плата, доказ дека исто така ја цени работата на мажите и жените.

Севкупно, Извештајот за одржливост покажува позитивни случувања во постојаните напори на компанијата да им овозможи на пушачите да се префрлат на подобри алтернативи, да го намалат ефектот на стаклена градина и да станат репер работодавач.

Можеби ќе ве интересира

ТАВ за 10 години го зголеми бројот на патници за четири пати

ТАВ за 10 години го зголеми бројот на патници за четири пати

Уличниот дефект на Бул. Кочо Рацин бб е саниран

Уличниот дефект на Бул. Кочо Рацин бб е саниран

“Погледни лево десно, стигни до училиште лесно”, сообраќајна едукација за ученици поддржана од ИутеКредит

“Погледни лево десно, стигни до училиште лесно”, сообраќајна едукација за ученици поддржана од ИутеКредит

Прекинато водоснабдувањето на повеќе улици

Прекинато водоснабдувањето на повеќе улици

ИМПОРТЕРИТЕ НА НОВИ ВОЗИЛА ГО ПОЗДРАВУВААТ НОВИОТ ЗАКОН ЗА ДАНОК НА МОТОРНИ ВОЗИЛА

ИМПОРТЕРИТЕ НА НОВИ ВОЗИЛА ГО ПОЗДРАВУВААТ НОВИОТ ЗАКОН ЗА ДАНОК НА МОТОРНИ ВОЗИЛА

Санирани повеќе дефекти во Скопје

Санирани повеќе дефекти во Скопје

Дефектот во Визбегово е саниран

Дефектот во Визбегово е саниран

Детски цртачки работилници и изненадувања од Бимилк во рамките на ИФФК „Браќа Манаки“

Детски цртачки работилници и изненадувања од Бимилк во рамките на ИФФК „Браќа Манаки“

ХалкБанк открива факти за филмскиот фестивал „Браќа Манаки“ – во фокусот наградите и наградените

ХалкБанк открива факти за филмскиот фестивал „Браќа Манаки“ – во фокусот наградите и наградените