14 Ноември, 2019
0.0197

Народна банка: Раст на економијата од 3,5 проценти годинава, 3,8 отсто в година

Објавено во: Економија 07 Ноември, 2019

Раст на домашната економија од 3,5 проценти годинава и 3,8 отсто в година, прогнозира Народната банка. Најновите проекции на прес конференција ги соопшти пред малку гувернерката Анита Ангеловска Бежовска.  

Соопшти дека нема некои позначајни отстапки во однос на прогнозите од април. Надолни очекувања има за надворешната трговија поради негативните економски поместувања кај најзначајните трговски партнери на земјава. Сепак очекувањата се дека ќе продолжат поволните движења кај компаниите кои се носители на извозот. Се очекува сепак нагорно придвижување на домашната побарувачка.

Повеќе детали наскоро. 

Можеби ќе ве интересира

СПАС ВО ПОСЛЕДЕН ЧАС: Германија избегна рецесија

СПАС ВО ПОСЛЕДЕН ЧАС: Германија избегна рецесија

Заев- Мицотакис: Економските односи меѓу двете земји бележат нагорен тренд

Заев- Мицотакис: Економските односи меѓу двете земји бележат нагорен тренд

Kолективна трговска ознака за производите од грчката област Македонија e „Macedonia the GReat”

Kолективна трговска ознака за производите од грчката област Македонија e „Macedonia the GReat”

Драматични прогнози за потрошувачката на нафта во иднина

Драматични прогнози за потрошувачката на нафта во иднина

Пратениците дадоа зелено светло за минималец од 14.500 денари

Пратениците дадоа зелено светло за минималец од 14.500 денари

Заев: Работиме бизнис дијаспората да го донесе капиталот во Македонија

Заев: Работиме бизнис дијаспората да го донесе капиталот во Македонија

ЌЕ ИМА ПАРИ ЗА СОЦИЈАЛЦИТЕ - во Буџетот за социјални трансфери ќе одат 1,9 милијарди евра

ЌЕ ИМА ПАРИ ЗА СОЦИЈАЛЦИТЕ - во Буџетот за социјални трансфери ќе одат 1,9 милијарди евра

Историски највисок буџет за историски избори - Како ќе се справи економијата?

Историски највисок буџет за историски избори - Како ќе се справи економијата?

ИМА ДВЕ ЌУКИ, КРЕДИТ, ПУШКА И ПИШТОЛ: Каков имот поседува новиот потпретседател на Собранието Рамчиловиќ

ИМА ДВЕ ЌУКИ, КРЕДИТ, ПУШКА И ПИШТОЛ: Каков имот поседува новиот потпретседател на Собранието Рамчиловиќ