01 Декември, 2020
0.0261

Народна банка: 11 решенија за „Еуростандард“ за две години

Објавено во: Финансии 24 Октомври, 2020

Само во последните две години беа донесени 11 решенија со голем број дополнителни супервизорски мерки кон „Еуростандард“, се вели во реакцијата на Народна банка на критиката од страна на здружението на штедачи на оваа деловна банка која падна во стечај по одземената лиценца.

Претходно и нејзиниот сопственик Трифун Костовски изјавуваше дека зад стечајот можно е да се кријат задни намери, а и политичката опозиција во Собранието бара надзорна расправа за тоа каде завршиле милионски суми пари, кои сега не можат да се наплатат и да се обештетат штедачите чии пари останаа заглвени во банката.

„За сите наоди од спроведените контроли и изречените супервизорски мерки во целиот период детално беа запознаени Управниот одбор и Надзорниот одбор на „Еуростандард банка“. Сите изречени мерки беа со цел заштита на нејзиниот биланс. Штитејќи го нејзиниот биланс се штитеа сите депоненти и воопшто сите доверители.

За сите констатирани индиции за неправилности во работењето на „Еуростандард банка“, коишто се во надлежност на други институции, Народната банка навремено има доставено соодветни известувања“, гласи реакцијата на НБРСМ.

Од централната банка како регулатор потсетуваат дека од нивна страна е поднесена и кривична пријава до Јавното обвинителство, против поранешни одговорни лица во „Еуростандард банка“ АД Скопје.

„Инаку, одлуките за издавање кредити, секоја деловна банка ги носи самостојно и одговорноста за нив е на банката, односно на одговорните лица во банката. Oвие одлуки не подлежат на одлучување и одобрување од Народната банка, односно супервизорот. Во рамки на контролата, супервизорот потоа, откако кредитите веќе се одобрени, врши оценка на ризикот преземен од банката, дали банката соодветно го прикажува преземениот ризик и како управува со овој ризик

Согласно со законската регулатива, одлуките за одобрување поголеми кредитни изложености на банката се носат од страна на Надзорниот одбор на банката, во кој секако има претставници на нејзините сопственици. Доколку со одобрени кредити, банката презела поголем ризик, тој мора соодветно да е покриен со повисоко ниво на капитал“, додаваат од таму.Можеби ќе ве интересира

ШОКАНТНО ТВРДЕЊЕ НА ПЕТКОВСКИ - може да се наплатат 80 отсто од побарувањата, КОСТОВСКИ ПОРАЧА - остави хартиите, каде се парите бе човече

ШОКАНТНО ТВРДЕЊЕ НА ПЕТКОВСКИ - може да се наплатат 80 отсто од побарувањата, КОСТОВСКИ ПОРАЧА - остави хартиите, каде се парите бе човече

ЖЕСТОКО ВО СТУДИО: ПЕТКОВСКИ ДО КОСТОВСКИ - ништо во банката не беше направено без вас и вашиот син, како можете да кажете дека јас сум владеел

ЖЕСТОКО ВО СТУДИО: ПЕТКОВСКИ ДО КОСТОВСКИ - ништо во банката не беше направено без вас и вашиот син, како можете да кажете дека јас сум владеел

СЕ КОЛНАМ ВО СЕ НАЈМИЛО, НЕ СУМ ПОСЕГНАЛ ПО ТУЃО - Костовски вели дека во неговата банка имало криминал од 110, а не од 60 милиони евра

СЕ КОЛНАМ ВО СЕ НАЈМИЛО, НЕ СУМ ПОСЕГНАЛ ПО ТУЃО - Костовски вели дека во неговата банка имало криминал од 110, а не од 60 милиони евра

МУАРЕМИ ЗА ЕУРОСТАНДАРД - испитуваме злоупотреба на службена положба, перење пари, фалсификати, измами, блиску сме до утврдување кривична одговорност

МУАРЕМИ ЗА ЕУРОСТАНДАРД - испитуваме злоупотреба на службена положба, перење пари, фалсификати, измами, блиску сме до утврдување кривична одговорност

Гувернерката Бежоска потврди - нема да присуствува на вечерашната дебата, досега транспарентно известувале за случајот Еуростандард

Гувернерката Бежоска потврди - нема да присуствува на вечерашната дебата, досега транспарентно известувале за случајот Еуростандард

ВЕЧЕРВА ЖЕСТОКО ТЕЛЕВИЗИСКО СООЧУВАЊЕ - што ќе си кажат газдата и екс директорот на пропаднатата банка, сега најголеми непријатели

ВЕЧЕРВА ЖЕСТОКО ТЕЛЕВИЗИСКО СООЧУВАЊЕ - што ќе си кажат газдата и екс директорот на пропаднатата банка, сега најголеми непријатели

ДУРИ 100 МИЛИОНИ ЕВРА - замрзнати се имот, сметки и хартии од вредност на четворица, до каде ќе се размотува клопчето Еуростандард банка

ДУРИ 100 МИЛИОНИ ЕВРА - замрзнати се имот, сметки и хартии од вредност на четворица, до каде ќе се размотува клопчето Еуростандард банка

Промени во Одборот на директори на Триглав осигурување

Промени во Одборот на директори на Триглав осигурување

Промена во моќта: Доларот веќе не е водечка валута во светот

Промена во моќта: Доларот веќе не е водечка валута во светот