22 Ноември, 2019
0.0182

Народна банка: Надворешниот долг зголемен за 117 милиони евра

Објавено во: Финансии 30 Септември, 2019

Народна банка на Македонија објави дека бруто надворешниот долг на земјата за три месеци, односно во вториот квартал од 2019, е зголемен за 117 милиони евра, но поради зголемениот приватен долг, во услови кога јавниот бележи намалување. Станува збор за вкупен долг од 8,334 милиони евра, или 73,7 отсто од националниот Бруто домашен производ.

- Бруто надворешните побарувања изнесуваат 5.652 милиони милиона евра, или 50% од БДП.  На квартална основа, без трансакциите за управување со девизните резерви, тие се повисоки за 98 милиони евра, во услови на зголемување на приватните и јавните побарувања, соопшти централната банка.

Нето надворешниот долг изнесува 2.672 милиони евра, или 23,7% од БДП и е зголемен за 21 милион евра, или за 0,8%. И натаму долгот на приватниот сектор има доминантно учество во вкупниот нето-долг, со 58%.

- Негативната нето меѓународна инвестициска позиција (МИП) изнесува 6.264 милиони евра, што претставува 55,5% од БДП. Зголемувањето за 39 милиони евра во споредба со претходниот квартал се објаснува со зголемените нето-обврски по должнички и сопственички инструменти, додаваат од таму.


Можеби ќе ве интересира

Фонд за иновации: Повеќе од двојно зголемен бројот на поддржани компании - иновациите се позастапени

Фонд за иновации: Повеќе од двојно зголемен бројот на поддржани компании - иновациите се позастапени

Заев: По 3.000 денари за младите да не седат дома и да подлежат на девијантни појави

Заев: По 3.000 денари за младите да не седат дома и да подлежат на девијантни појави

Јовановиќ: Кај нас има нехумана нееднаквост, а таа не се решава без прогресивен данок

Јовановиќ: Кај нас има нехумана нееднаквост, а таа не се решава без прогресивен данок

Технологии кои го сменија начинот на водење бизнис

Технологии кои го сменија начинот на водење бизнис

По најубавите есенски рути низ Македонија со Lexus UX

По најубавите есенски рути низ Македонија со Lexus UX

ПОЛОВИНА МИЛИОН ЕВРА ЗА НАГРАДИ - скенирачите ќе се омрсат од средината на декември

ПОЛОВИНА МИЛИОН ЕВРА ЗА НАГРАДИ - скенирачите ќе се омрсат од средината на декември

Спојувањето на банките ќе ја подобри ефикасноста, смета ММФ

Спојувањето на банките ќе ја подобри ефикасноста, смета ММФ

СТИГНАА ПРВИТЕ КРИТИКИ ОД ММФ - за прогресивниот данок, пензиите, минималната плата...

СТИГНАА ПРВИТЕ КРИТИКИ ОД ММФ - за прогресивниот данок, пензиите, минималната плата...

Која домашна банка ќе му даде кредит на буџетот идната година

Која домашна банка ќе му даде кредит на буџетот идната година