19 Мај, 2019
0.0255

Народна банка регистрираше успех кај државниот долг

Објавено во: Финансии 22 Декември, 2018

Народна банка на Македонија во својот последен квартален извештај за периодот од 1 јули до 30 септември регистрира дека државата ниту го зголемила ниту го намалила јавниот долг.

На крајот од третото тримесечје, државниот долг изнесувал 40,3% од бруто домашниот производ, или 4,3 милијарди евра, а јавниот долг изнесува 48,2% од БДП.

Споредено со вториот квартал од 2018 година, во третиот квартал немало промена кај државниот долг, додека јавниот долг пораснал за само 0,1 процентни поени. 

Последниве десет години јавниот долг на земјава континуирано е во пораст.

Сепак, државата и понатаму ги користи аукциите на државни заеми за да враќа стари долгови.

Можеби ќе ве интересира

Ова се две струки кои се најбарани во Германија

Ова се две струки кои се најбарани во Германија

НА ЕГЗОТИЧНО МЕСТО БАРААТ КЕЛНЕРИ: Нудат плата од 1.000 евра и авионски билет

НА ЕГЗОТИЧНО МЕСТО БАРААТ КЕЛНЕРИ: Нудат плата од 1.000 евра и авионски билет

Криптовалутите летнаа до небо: Биткоинот надмина 7200 евра

Криптовалутите летнаа до небо: Биткоинот надмина 7200 евра

(ВИДЕО) ПРОДАВААТ КУЌИ ЗА ЕДНО ЕВРО: Телефоните не престануваат да ѕвонат

(ВИДЕО) ПРОДАВААТ КУЌИ ЗА ЕДНО ЕВРО: Телефоните не престануваат да ѕвонат

Повеќето милијардери пред да се збогатат се занимавале со оваа работа

Повеќето милијардери пред да се збогатат се занимавале со оваа работа