21 Ноември, 2018
0.2550
    ALK 8101    -0.01%     BESK 9200    0%     CEVI 1001    0.1%     FERS 70000    0%     KMB 5101    -1.29%

Наскоро универзитетски професори, експерти, интелектуалци и граѓани ќе се обединат во Фронт: Која ќе биде нивната цел?

Објавено во: Македонија 16 Септември, 2018

Стотина универзитетски професори, експерти, интелектуалци и бројни загрижени граѓани формираат Фронт кој ќе биде фокусиран кон економскиот развој, унапредувањето на демократијата, почитувањето на законите, брзото интегрирање во НАТО и ЕУ и дефинирање на ефикасна стратегија за општ развој, дознава Фактор од добро упатени извори. 

Иницијаторите сметат дека постојната политичка репрезентација, посебно кај Албанците е разочарувачка. Таму со години владее една мала група која ги гледа само сопствените интереси, владее безидејност, непосветеност и тотална непрофесионалност. За нив како и да не постои поимот економски развој. 

Администрацијата во голема мера или не е подготвена професионално да излезе во пресрет на општите потреби на општеството, или пак и самата е корумпирана, па затоа ги кочи сите приватни иницијативи. 

 Основачите сметаат дека општиот застој е особено присутен во средините каде што живее албанско население и дека таквиот грч со години се покрива со лажен патриотизам. 

Според основачите, етничките прашања долго време биле злоупотребувани и биле маска зад која се крие организиран криминал.

 Тие ветуваат дека организирано ќе работат како мултиетничка организација и дека е време, сите заедно без оглед на етничката припадност да се фокусираме кон економскиот развој на државата, зајакнување на вработеноста, зголемување на човечкиот стандард, спречување на иселувањето на младите, обезбедување владеење на правото, принципиелната борба против корупцијата, правата на човекот итн. 

 Овој Фронт ќе биде промовиран наскоро и ќе делува како граѓанска организација, но, ако нема сериозни реформи во постојните политички партии, можно е да понуди излез од постојниот грч, особено кај албанскиот дел.

Можеби ќе ве интересира

Предлог-законот на ВМРО-ДПМНЕ за амнестија бил премногу површен и без аргументи

Предлог-законот на ВМРО-ДПМНЕ за амнестија бил премногу површен и без аргументи

За прв пат Мијалков на судење како притвореник

За прв пат Мијалков на судење како притвореник

Симоне Филипини: Обвинетите да се соочат со одговорноста

Симоне Филипини: Обвинетите да се соочат со одговорноста

ДОСИЕ МИЈАЛКОВ: Како „недопирливиот“ заврши во Шутка

ДОСИЕ МИЈАЛКОВ: Како „недопирливиот“ заврши во Шутка

УНГАРИЈА МУ ДАДЕ ЗАСОЛНИШТЕ: Ќе успее ли Македонија да го врати Груевски назад?

УНГАРИЈА МУ ДАДЕ ЗАСОЛНИШТЕ: Ќе успее ли Македонија да го врати Груевски назад?

Секирарски: Дишејќи го загадениот воздух ни следуваат по седум цигари дневно

Секирарски: Дишејќи го загадениот воздух ни следуваат по седум цигари дневно

Твит за Сашо Мијалков - дали другата адреса е Шутка?

Твит за Сашо Мијалков - дали другата адреса е Шутка?

Oдреден притвор за Мијалков

Oдреден притвор за Мијалков

Мијалков уапсен

Мијалков уапсен