21 Октомври, 2019
0.0159

НБРМ очекува банките да ги намалат каматите по Нова Година

Објавено во: Финансии 13 Декември, 2018

Народната банкапо монетарното намалување на основната каматна стапка, очекува истото да го сторат и приватните банки во Македонија, но по Нова година бидејќи сега се вршат калкулациите.

Основната каматна стапка е намалена за 0,25 процентни поени, односно од 2,75 на 2,50 отсто, но од НБРМ „не очекуваат чуда“ бидејќи сепак, како што велат од таму, најголемо влијание со одлуките за намалување има конкуренцијата.

„Сепак, во последната анкета се забележува поголем процент на банки кои одговориле дека монетарната политика „делумно влијае“ врз нивната каматна политика, што упатува на зголемено влијание во услови на континуирано олабавување на монетарната политика од страна на Народната банка во последниот период.  Досегашното искуство од практиката покажува дека деловните банки ги следат сигналите на НБРМ. Секако, прилагодувањата не се случуваат веднаш, односно вообичаено е потребно извесно време за банките да ги направат соодветните прилагодувања во нивните каматни стапки“, велат од НБРМ.

Истражувањето вели дека камаптната политика на комерцијалните банки со станбените и потрошувачките кредити сепак ги следи монетарните одлуки на Централната банка.


Можеби ќе ве интересира

Владата на Заев до сега со три заеми, една еврообврзница и со огромен кредит на повидок

Владата на Заев до сега со три заеми, една еврообврзница и со огромен кредит на повидок

Октомври, месецот на штедење идеален да почнете да размислувате за посигурни пензионерски денови

Октомври, месецот на штедење идеален да почнете да размислувате за посигурни пензионерски денови

МИНИМАЛЕЦ ОД 14.500 ДЕНАРИ - посреќни работници, скептични газди - треба ли уште еднаш да се „премери“

МИНИМАЛЕЦ ОД 14.500 ДЕНАРИ - посреќни работници, скептични газди - треба ли уште еднаш да се „премери“

МФ: Со денешната редовна аукција Министерството за финансии сервисира стари долгови од пред 5 години

МФ: Со денешната редовна аукција Министерството за финансии сервисира стари долгови од пред 5 години

Од камен прават хартија: Спасуваат многу дрвја и трошат помалку вода

Од камен прават хартија: Спасуваат многу дрвја и трошат помалку вода