07 Јуни, 2020
0.0584

НЕ ДАВААТ НИ ДОЛАР: Големи компании избегнале плаќање данок

Објавено во: Економија 23 Април, 2019

Шеесет големи американски компании од листата  Fortune 500 успеале да избегнат плаќање данок на приход од своите огромни профити минатата година.

После извештаите во кои пишува дека Амазон користел даночни дупки и не плаќал данок две години по ред, Институтот за даночна и економска политика открил дека многу пповеќе американски компании истата работа ја направиле во 2018 година.

Институтот вклучил 60 големи фирми од различни сектори на американската економија од малопродажба до компании кои се занимаваат со нафта и гас.

На пример Делта ер лајнс не му платил ништо на Вујко Сем и покрај тоа што заработил повеќе од 5 милијарди долари.

Енергетскиот гигант Шеврон исто така платил 0 данок, а заработил повеќе од 4 милијарди долари минатата година.

Вкупно, компаниите кои ги навел Институтот нулираат сојузен данок на приход од 79 милијарди долари. Така, наместо да плаќаат 16,4 милијарди долари данок, овие корпорации имале нето поврат на данок на добивка од 4,3 милијарди долари.

Се тоа се случило благодарение на разните правни дупки кои ги создал „технички неисправниот“ Закон за даночни и работни места од 2017 година.

Законот ги оставил повеќето даночни олеснувања недопрени додека исто така поставил 21 отсто законски стапки на данок на добивка (намален од 35 посто).

-Резултатот, што не е изненадување, бил продолжение на падот на нашите веќе ниски приходи од данок на добивка во фискалната 2018 година, приходите од данок на добивка во САД паднале за 31 отсто, според податоците на американскиот трезор-велат авторите на извештајот.

Разноликата лепеза на законски даночни олеснувања вклучува забрзана амортизација како и даночни олеснувања за берзански опции, од кои Амазон и Нетфликс имале корист.

Меѓутоа и покра тоа што во во извештајот се наведуваат годишни финансиски поднесоци на корпорациите, се напоменува дека нивните даночни одредби често се нејасни и дека нејасно наведуваат кои даночни олеснувања ги користеле.

Сепак не постои „ништо очигледно илегално“ во акциите на компаниите, рекле од Институтот, повикувајќи ја владата да „бара високи стандарди за објавување даноци за да се постигне целосно разбирање за профитабилните корпорации да избегнуваат данок.

Можеби ќе ве интересира

ОД КУМАНОВО ДО ГЕВГЕЛИЈА, ОД ДЕБАР ДО БЕРОВО: Ширум Македонија скокна бројот на невработени

ОД КУМАНОВО ДО ГЕВГЕЛИЈА, ОД ДЕБАР ДО БЕРОВО: Ширум Македонија скокна бројот на невработени

Загрозени 40.000 работни места во Македонија

Загрозени 40.000 работни места во Македонија

НАЈСЛАБ РАСТ ОД 2009: Aвстралија влезе во рецесија

НАЈСЛАБ РАСТ ОД 2009: Aвстралија влезе во рецесија

СТАТИСТИКА: Во Македонија невработеноста е 16.2 отсто

СТАТИСТИКА: Во Македонија невработеноста е 16.2 отсто

Kaко Меркел ќе ја спаси Германија од корона кризата?

Kaко Меркел ќе ја спаси Германија од корона кризата?

ПАНДЕМИЈАТА СИ ГО НАПРАВИ СВОЕТО: Затворени вратите за работа во Германија и Австрија

ПАНДЕМИЈАТА СИ ГО НАПРАВИ СВОЕТО: Затворени вратите за работа во Германија и Австрија

НИЗ СКОПСКИТЕ МАРКЕТИ СНЕМА ЛЕБ - сите пазарат за карантинскиот викенд

НИЗ СКОПСКИТЕ МАРКЕТИ СНЕМА ЛЕБ - сите пазарат за карантинскиот викенд

НАЈГОЛЕМ ПАД ПО 1999: Европјаните помалку трошеле во април

НАЈГОЛЕМ ПАД ПО 1999: Европјаните помалку трошеле во април

НИКОЈ НЕ Е ИМУН НА КРИЗАТА: 50.000 Хрвати останаа без работа

НИКОЈ НЕ Е ИМУН НА КРИЗАТА: 50.000 Хрвати останаа без работа