20 Септември, 2019
0.0182

Не се програмерите: Кој во јануари земал најголема плата во Македонија?

Објавено во: Економија 21 Март, 2019

Најновите податоци од статистика покажуваат дека вработените во секторот на воздухопловството земаат најголеми плати . 

Имено, според официјалната статистика од ДЗС,  84 656 денари  е сумата на просечната нето плата исплатена во јануари во сектрот на воздухопловен транспорт.

Веднаш потоа следат програмерите со просечни нето плати од 56.664 денари а толкава плата во јануари земале и вработените во консултантски и сродни дејности.

На трето место највисоки просечни нето плати во јануари се исплатени во секторите складирање и помошни дејности во превозот или 45.068 денари .

Четвртото и петото место им припаѓаат на вработени во  производство на основни фармацевтски производи и фармацевтски препарати кои земале 43.859 денари просечна нето плата, и вработени во финансиско-услужни дејности чија нето плата во јануари била 42.259 денари.

Статистиката пресмета дека просечната исплатена нето пораснала за два отсто и изнесува 24.517 денари.

Можеби ќе ве интересира

РАСТ НА БДП ЗА 28 ГОДИНИ: Турција и Словенија направиле бум, Македонија далеку зад нив

РАСТ НА БДП ЗА 28 ГОДИНИ: Турција и Словенија направиле бум, Македонија далеку зад нив

Ангеловска: Со субвенции за покачување на платата во приватниот сектор ќе се подобри продуктивноста

Ангеловска: Со субвенции за покачување на платата во приватниот сектор ќе се подобри продуктивноста

Преку бизнис клуб македонски и швајцарски компании ќе ја зголемуваат деловната соработка

Преку бизнис клуб македонски и швајцарски компании ќе ја зголемуваат деловната соработка

Прогресивниот данок пресели дел од бизнисите надвор

Прогресивниот данок пресели дел од бизнисите надвор

ПАТАРИНИ: Колку чинат и на кој начин се плаќа со готовински и со банкарски но и со бесконтактни смарт картици

ПАТАРИНИ: Колку чинат и на кој начин се плаќа со готовински и со банкарски но и со бесконтактни смарт картици

Арсовски: Инвеститорите веруваат во стабилни банки како ТТК Банка

Арсовски: Инвеститорите веруваат во стабилни банки како ТТК Банка

Најбогатиот српски бизнисмен по 13 години подготвен повторно да инвестира во Македонија

Најбогатиот српски бизнисмен по 13 години подготвен повторно да инвестира во Македонија

Банки и пензиски фондови поседуваат над 1,6 милијарди во записи

Банки и пензиски фондови поседуваат над 1,6 милијарди во записи

На Словенците им требаат 4.500 работници

На Словенците им требаат 4.500 работници