Не штедиме на месо: Колку пари направи „Солета“ лани од месни преработки
Објавено во: Економија 21 Мај, 2019
Македонците минатата година не штеделе на сувомесни производи. Официјалните податоци од ЦРМ покажуваат дека во 2018 година сме козумирале месни, сувомесни производи и преработки за околу 150 милиони евра.
Ако се земат предвид приходите од продажба и остварените профити заклучуваме дека крал на сувомесните производи во земјава е скопски „Пекабеско“, но во групата компании кои се во негова конкуренција е и „Солета“.
Oваа индустрија за месни преработки минатата година остварила приходи од 4,2 милиони евра . Нето профитот на Солета пак е 116.000 евра.
„Пекабеско“ е недостижен за својата конкуренција ако воопшто може да се каже дека има конкуренција а како МИК Свети Николе, „Агриа“, „Промес“, македонското претставништво на „Перутнина Птуј“, „Солета“, „Еуромес“, „Екстра Меин“, УКА Комерц и „МИС Глобус“ прават пари читајте во анализата на Фактор тука.