01 Октомври, 2022
0.0675

НЕ СТИВНУВА ИНТЕРЕСОТ ЗА КУПУВАЊЕ СТАНОВИ, само во првиот квартал за купопродажба на недвижнини свртени 218 милиони евра

Објавено во: Економија 23 Септември, 2022

Добивај вести на Viber

Продолжува тенденцијата на зголемена купопродажба на станови во земјава. Дека интересот за купување станови не стивнува покажуваат и податоците од Агенцијата за катастар на недвижнини на Македонија.

Во последниот објавен квартален извештај на Агенцијата може да се види дека во првите три месеци од годинава се направени повеќе договори за купопродажба на недвижен имот во споредба со истиот период минатата година.

Имено, во првиот квартал од 2022 година, во базата на Регистарот на цени и закупнини се регистрирани 8.012 трансакции, од кои 5.919 продажби на недвижности и 2.093 закупи на недвижен имот. Притоа вкупната вредност од купопродажба на недвижности достигнува 218 милиони евра.

Споредбено по месеци од овој квартал може да се забележи дека најголем број трансакции има во март, односно во Регистарот на цени и закупнини се регистрирани 3.267 трансакции. Најмалку трансакции се регистрирани во јануари, и тоа 2.091, додека во февруари се регистрирани 2.654 трансакции. Доколку се разгледа обемот на трансакции по месеци и по тип на трансакција, може да се заклучи дека најголем број купопродажби се регистрирани во март, односно 2.437 купопродажби, исто така најмногу регистрирани закупи се евидентирани во март т.е. 830 закупи - се посочува во извештајот.

Што се однесува пак до закупите на недвижен имот, податоците покажуваат дека во првите три месеци од годинава, биле договорини закупи на имот во вкупна вредност од 919.966 евра, а табелата подолу покажува точно каков е интересот за закуп на различи типови.

Фактор веќе објави дека цените на недвижностите изминатиов период драстично се зголемија, за што потврда имаше и во извештајот на Народна банка, каде беше истакнато дека во вториот квартал годинава цените на недвижнините имаат драстичен раст од дури 16,5 отсто на годишно ниво.

П.О.

Можеби ќе ве интересира

ЛЕБОТ, БРАШНОТО И ПЕЦИВАТА ЌЕ ПОСКАПАТ ДОПОЛНИТЕЛНИ 10 ОТСТО, Мелничарите: скапата струја и цените на берзите се превисоки

ЛЕБОТ, БРАШНОТО И ПЕЦИВАТА ЌЕ ПОСКАПАТ ДОПОЛНИТЕЛНИ 10 ОТСТО, Мелничарите: скапата струја и цените на берзите се превисоки

ФОН ДЕР ЛАЈЕН: ГАСОВОДОТ ЌЕ ДОНЕСЕ СЛОБОДА ОД РУСКАТА ЕНЕРГЕТСКА ЗАВИСНОСТ, уцената мора да престане

ФОН ДЕР ЛАЈЕН: ГАСОВОДОТ ЌЕ ДОНЕСЕ СЛОБОДА ОД РУСКАТА ЕНЕРГЕТСКА ЗАВИСНОСТ, уцената мора да престане

ЕВРОСТАТ: ЦЕНИТЕ НА ЗЕМЈОДЕЛСКИТЕ ПРОДУКТИ ПОСКАПЕА, најмногу житариците, семињата, овошјето и јајцата

ЕВРОСТАТ: ЦЕНИТЕ НА ЗЕМЈОДЕЛСКИТЕ ПРОДУКТИ ПОСКАПЕА, најмногу житариците, семињата, овошјето и јајцата

Бектеши. Ако се оствари планот на ЕСМ струјата нема да поскапи, сепак треба да се штеди

Бектеши. Ако се оствари планот на ЕСМ струјата нема да поскапи, сепак треба да се штеди

СУДОТ ДОНЕСЕ РЕШЕНИЕ, ЛИДЛ ПОВЛЕКУВА ПРОИЗВОДИ: Мора да ги уништат сите, ги тужеше позната компанија

СУДОТ ДОНЕСЕ РЕШЕНИЕ, ЛИДЛ ПОВЛЕКУВА ПРОИЗВОДИ: Мора да ги уништат сите, ги тужеше позната компанија

ЗАШТИТАТА НА ПРАВАТА НА ИНТЕЛЕКТУАЛНАТА СОПСТВЕНОСТ ВО ФОКУСОТ НА КИНА: 20 Градови до 2025 ќе прераснат во високи зони за заштита на IPR

ЗАШТИТАТА НА ПРАВАТА НА ИНТЕЛЕКТУАЛНАТА СОПСТВЕНОСТ ВО ФОКУСОТ НА КИНА: 20 Градови до 2025 ќе прераснат во високи зони за заштита на IPR

ДЕНЕСКА ПРОТЕКУВА ГАС НИЗ ГРЧКО БУГАРСКИОТ ИНТЕРКОНЕКТОР, претседателите на балканските земји на отворањето

ДЕНЕСКА ПРОТЕКУВА ГАС НИЗ ГРЧКО БУГАРСКИОТ ИНТЕРКОНЕКТОР, претседателите на балканските земји на отворањето

КРИЗНАТА СОСТОЈБА ПРОДОЛЖУВА И ВО НАРЕДНИТЕ 6 МЕСЕЦИ: Собранието изгласа продолжување на кризните состојби со струјата и парното

КРИЗНАТА СОСТОЈБА ПРОДОЛЖУВА И ВО НАРЕДНИТЕ 6 МЕСЕЦИ: Собранието изгласа продолжување на кризните состојби со струјата и парното

ВОЈНА СО КИНА ЕКОНОМСКИ ЌЕ ЈА УНИШТИ АМЕРИКА, КАКО ЌЕ ИЗГЛЕДА СВЕТОТ ВО 2023? Најпознатиот геополитички експерт открива детали

ВОЈНА СО КИНА ЕКОНОМСКИ ЌЕ ЈА УНИШТИ АМЕРИКА, КАКО ЌЕ ИЗГЛЕДА СВЕТОТ ВО 2023? Најпознатиот геополитички експерт открива детали