06 Јули, 2020
0.0197

НЕ ЗА ЏАБЕ БАЛКАНЦИТЕ ЈА САКААТ ОВАА ЗЕМЈА: Платите им се над 5.000 евра

Објавено во: Финансии 05 Февруари, 2019

Данска е земја каде Балканците сакаат да се иселат. Земјата има околу 5,5 милиони жители и позната е по добрата социјална политика и високите плати.

Данска е една од најдобро уредените и најстабилните држави на светот. Неделава е објавено дека е земја со најмалку корупција на светот.

Просечната бруто плата е 5.124 евра. За подигнување на наталитетот, Данска исплаќа „економска помош“ за деца до 18 години, а за децата до двегодишна возраст родителите добиваат најмалку 2.500 евра годишно. До 1.500 евра добиваат родителите за децата од 15 до 18 години.

Градинките се во природа, а образованието е целосно бесплатно – од забавиште до последната година на факултет.

фото Википедија

Можеби ќе ве интересира

НАД 206 МИЛИОНИ ЕВРА ЛЕГНАЛЕ КАЈ ФИРМИТЕ - поврат на ДДВ во првите шест месеци

НАД 206 МИЛИОНИ ЕВРА ЛЕГНАЛЕ КАЈ ФИРМИТЕ - поврат на ДДВ во првите шест месеци

БУЏЕТОТ, СЕПАК, НЕ СЕ ПОЛНЕЛ ТОЛКУ ЛОШО - приходите паднаа, но не колку очекувањата

БУЏЕТОТ, СЕПАК, НЕ СЕ ПОЛНЕЛ ТОЛКУ ЛОШО - приходите паднаа, но не колку очекувањата

Досега државата исплати 100, остануваат уште 400 милиони евра за спас од кризата

Досега државата исплати 100, остануваат уште 400 милиони евра за спас од кризата