27 Мај, 2022
0.0243

Неколку интересни факти за пушењето

Објавено во: Мои пари 06 Мај, 2022

Никотинот природно се јавува во растението тутун. Откако ќе се вдиши, никотинот се апсорбира преку белите дробови директно во крвотокот, каде што патува низ телото во ткивата и органите, вклучувајќи го и мозокот. Никотинот, иако создава зависност и не е без ризик, не е примарна причина за болести поврзани со пушењето. Тоа се другите штетни и потенцијално штетни соединенија во чадот што се основната причина за болести поврзани со пушењето.

ИЗЈАВА ОД NICE (NATIONAL INSTITUTE FOR HEALTH AND CARE EXCELLENCE) „ПРИМАРНО ТОКСИНИТЕ И КАРЦИНОГЕНИТЕ ВО ЧАДОТ ОД ТУТУН - НЕ НИКОТИНОТ - ПРЕДИЗВИКУВААТ БОЛЕСТ И СМРТ“.

Целосно откажување од тутун и никотин е најдобриот избор за здравјето. Треба да продолжат постојните мерки за контрола на тутунот наменети да обесхрабруваат започнување и да поттикнуваат престанок. Сепак, и покрај овие напори, милиони луѓе продолжуваат да пушат. Производите поддржани од науката, без чад, можат да играат улога во придвижување на возрасните кои инаку би продолжиле да пушат подалеку од цигарите. 

Можеби ќе ве интересира

Новата сликовница „Рекичето што сакаше да порасне“ од Ване Костуранов и Ана Торма ќе биде промовирана во „Литература.мк“ во Струмица

Новата сликовница „Рекичето што сакаше да порасне“ од Ване Костуранов и Ана Торма ќе биде промовирана во „Литература.мк“ во Струмица

Пронајди и резервирај летови брзо и едноставно на Petal Search

Пронајди и резервирај летови брзо и едноставно на Petal Search

Силк Роуд Банка во вторник започнува со предвремена исплатата на пензиите за мај

Силк Роуд Банка во вторник започнува со предвремена исплатата на пензиите за мај

Министерството за економија го прогласи ХалкЕко проектот на Халкбанк за најдобар општествено одговорен проект во категоријата „однос со животната средина“

Министерството за економија го прогласи ХалкЕко проектот на Халкбанк за најдобар општествено одговорен проект во категоријата „однос со животната средина“

Уживајте на летното сонце - со заштита за косата и скалпот за да спречите предвремено стареење

Уживајте на летното сонце - со заштита за косата и скалпот за да спречите предвремено стареење

ЗА ЕДНА НЕДЕЛА, НОВИ 5 МИЛИОНИ ДЕНАРИ КАЈ ИГРАЧИТЕ НА ВИДЕОЛОТАРИЈА СО МИЛИОНЕР И МИНИ ЏЕКПОТ

ЗА ЕДНА НЕДЕЛА, НОВИ 5 МИЛИОНИ ДЕНАРИ КАЈ ИГРАЧИТЕ НА ВИДЕОЛОТАРИЈА СО МИЛИОНЕР И МИНИ ЏЕКПОТ

Предизвик за сите гејмери: НЕПТУН организира голем GAMING настан

Предизвик за сите гејмери: НЕПТУН организира голем GAMING настан

Агенцијата „Represent Communications Скопје“ прослави 5 години од постоењето со инклузија на глуви и наглуви лица

Агенцијата „Represent Communications Скопје“ прослави 5 години од постоењето со инклузија на глуви и наглуви лица

11 нови македонски чинари во дворот на училиштето Коменски

11 нови македонски чинари во дворот на училиштето Коменски