28 Мај, 2020
0.0363

Нема минимална плата од 14.934 денари во наредните три месеци

Објавено во: Економија 03 Април, 2020

Минималната плата за месец април, мај и јуни нема да изнесува 14.934 денари како што беше предвидено, туку останува да важи тековниот минималец од 14.500 денари откако на сила стапи вонредната владина уредба.

Законот за минимална плата се менува со уредбата за висината на минималната нето плата за април, мај и јуни, така што за овие овие три месеци висината на минималната нето плата изнесува 14.500 денари. 

На 12 март Сојузот на синдикати објави дека според членот 4, став (2) од Законот за минимална плата, висината на минималната плата во бруто износ започнувајќи од април 2020 година изнесува 21.776 денари,  односно минималната плата во нето износ ќе изнесува 14.934,00 денари што претставува зголемување за 435 денари на износот на минималната плата која моментало изнесува 14.500,00 денари.Можеби ќе ве интересира

ЗА УЈП Е ДАНОЧНА ТАЈНА КОИ ФИРМИ ДОБИЛЕ ПАРИ ОД ДРЖАВАТА - за мерката 50 отсто придонеси имињата ќе останат непознати

ЗА УЈП Е ДАНОЧНА ТАЈНА КОИ ФИРМИ ДОБИЛЕ ПАРИ ОД ДРЖАВАТА - за мерката 50 отсто придонеси имињата ќе останат непознати

Игротеките бараат уште една плата и да се знае дали ќе има скрининг за нив

Игротеките бараат уште една плата и да се знае дали ќе има скрининг за нив

МОТ и ЕБОР ја советуваат Северна Македонија за пазарот на трудот по корона вирусот

МОТ и ЕБОР ја советуваат Северна Македонија за пазарот на трудот по корона вирусот

„БОИНГ“ ВО ДЛАБОКА КРИЗА: Отпушта скоро12.000 работници

„БОИНГ“ ВО ДЛАБОКА КРИЗА: Отпушта скоро12.000 работници

ЗА СИТЕ ШТО ОСТАНАЛЕ БЕЗ РАБОТА СО ПОТПИШАНА СПОГОДБА, ОТКАЗ ИЛИ ЛИЧНА ИЗЈАВА - ќе добијат пари од државата за половина плата

ЗА СИТЕ ШТО ОСТАНАЛЕ БЕЗ РАБОТА СО ПОТПИШАНА СПОГОДБА, ОТКАЗ ИЛИ ЛИЧНА ИЗЈАВА - ќе добијат пари од државата за половина плата

Сања Лукаревска: Исплатата на помошта за април реализирана, за мај започнува од 1 јуни

Сања Лукаревска: Исплатата на помошта за април реализирана, за мај започнува од 1 јуни

Домашни инвеститори во зоните нема, договорите со странските енигма

Домашни инвеститори во зоните нема, договорите со странските енигма

„СКАПИ“ МЕНАЏЕРИ: Пошта трупала загуби, тие се осигурувале - еве што открија ревизорите

„СКАПИ“ МЕНАЏЕРИ: Пошта трупала загуби, тие се осигурувале - еве што открија ревизорите

Како „Уготур“ стана “пали – гаси“ за набавки во скопска „Европа“?

Како „Уготур“ стана “пали – гаси“ за набавки во скопска „Европа“?