29 Октомври, 2020
0.0232

НЕМА ПОСЕБЕН ЗАКОН ЗА ОБЕШТЕТУВАЊЕ - Заев отворено им кажал на штредачите од Еуростандард

Објавено во: Финансии 14 Октомври, 2020

Нема да има ништо од ново законско решение со кое Владата би ги исплатила оштетените штедачи од Еуростандард банка од државни пари, како што бараат граѓаните и фирмите кои се депоненти на пропадната банка со влогови над 30 илјади евра.

Ова денеска премиерот Зоран Заев им го кажал на штедачите. 

Како што соопшти Владата, премиерот Зоран Заев, придружуван од  вицепремиерот Фатмир Битиќи, денеска се сретнале со претставниците на Здружението на оштетени граѓани од Еуростандард банка, соопшти Владата. На средбата претставниците на оштетените штедачи ги предочиле проблемите со коишто се соочуваат физичките и правните лица по пропаѓањето на банката и понудиле предлози за можни решенија.

Премиерот Заев, како што велат од Владата, ги сослушал нивните барања и истакнал дека Владата има силна волја да им излезе во пресрет на оштетените граѓани, и дека тоа ќе се направи согласно постоечката законска рамка. Тој предочил дека Народната банка навремено реагирала и презела сѐ што е во нејзина надлежност во однос на нерегуларностите во работењето на Еуростандард банка.

„За нас како Влада првенствен е вашиот интерес како оштетени граѓани, во смисла да обезбедиме соодветни услови за ваше обесштетување. Тоа што е во наша моќ, ние ќе го направиме, но мораме да ја почитуваме законската рамка. Законската рамка и правила се јасни и тие не предвидуваат државата директно да се инволвира преку исплаќања од буџетот. Тоа не смееме да си го дозволиме затоа што тоа е спротивно на законите“, истакнал премиерот Заев на средбата.

Тој додал дека се покренати кривични пријави и други мерки што се во надлежност на јавното обвинителство и ги уверил претставниците на оштетените граѓани дека нивните предлози и сугестии ќе бидат следени од страна на институциите и дека ќе бидат преземени сите потребни мерки за нивно обесштетување согласно законот и стечајната постапка. 

А како што денеска пишуваше Фактор, за да ги обештети штедачите, на Владата и требаат 36 милиони евра буџетски пари, но меѓународнитеинституции кои се наши партнери се противат штедачи од приватни банки кои отишле во стечај да бидат обештетувани со средства од државната каса. 

Можеби ќе ве интересира

КАДЕ СЕ ДРУГИТЕ ШТЕДАЧИ: Фондот им исплатил 52 милиони евра на оштетените од Еуростандард, или 77 отсто

КАДЕ СЕ ДРУГИТЕ ШТЕДАЧИ: Фондот им исплатил 52 милиони евра на оштетените од Еуростандард, или 77 отсто

Штедачите од Еуростандард ќе одат „на гости“ пред Народна банка - СЕ ДО ЦРНАТА СРЕДА И НИЕ ГО СЛАВЕВМЕ ДЕНОТ НА ШТЕДЕЊЕТО

Штедачите од Еуростандард ќе одат „на гости“ пред Народна банка - СЕ ДО ЦРНАТА СРЕДА И НИЕ ГО СЛАВЕВМЕ ДЕНОТ НА ШТЕДЕЊЕТО

ОШТЕТЕНИ ШТЕДАЧИ ЕУРОСТАНДАРД: Зошто странците не дозволуваат властите да не обештетат нас, а дозволиле такво нешто во Словенија

ОШТЕТЕНИ ШТЕДАЧИ ЕУРОСТАНДАРД: Зошто странците не дозволуваат властите да не обештетат нас, а дозволиле такво нешто во Словенија

ЗАВРШНА СМЕТКА БУЏЕТ 2019 - лани државата потрошила 3,5 милијарди евра, дала помалку за плати, за стоки, и за капитални расходи

ЗАВРШНА СМЕТКА БУЏЕТ 2019 - лани државата потрошила 3,5 милијарди евра, дала помалку за плати, за стоки, и за капитални расходи

Народна банка: 11 решенија за „Еуростандард“ за две години

Народна банка: 11 решенија за „Еуростандард“ за две години

Светска банка: Продолжената пандемија и рестриктивните мерки ќе го одложат економското закрепнување

Светска банка: Продолжената пандемија и рестриктивните мерки ќе го одложат економското закрепнување

ММФ ПОРАЧАЛ: Народна банка постапила правилно со одземањето на дозволата на Еуростандард, да не се политизира нејзината работа

ММФ ПОРАЧАЛ: Народна банка постапила правилно со одземањето на дозволата на Еуростандард, да не се политизира нејзината работа

ПРАТЕНИЦИ И ЕКСПЕРТИ - ќе има ли жешко собраниско чешлање на Еуростандард

ПРАТЕНИЦИ И ЕКСПЕРТИ - ќе има ли жешко собраниско чешлање на Еуростандард