26 Април, 2019
0.0225

Немаат работници, па вработуваат пензионери

Објавено во: Економија 25 Март, 2019

Хрватска нема доволно работници, и затоа ангажира и пензионери. 

Во средината на март скоро двојно се зголеми бројот на пензионерите вработените по четири часа на ден.  Од 5.138, колку беа на крајот од декември 2018 година, на 17 март се регистрирани 8.964 пензионери кои се вратиле на работа. 

На почетокот, работењето по 65 години беше атрактивно само за одредени професии, како што се лекари, адвокати, професори и менаџери, но беа потребни пет години, почнувајќи од 2014 година, бројот на пензионери, кои се вратиле на работа, да достигне пет илјади до крајот на 2018 година. Од јануари оваа година бројот на вработени и пензионери експлодира и во два и пол месеци речиси двојно се зголеми во однос на крајот на 2018 година.

Хрватска во 2014 година со закон го легализира  работатењето на  пензионерите. 

Можеби ќе ве интересира

Гувернерката Ангеловска Бежоска за МИА: Можам да потврдам дека денарот е стабилен

Гувернерката Ангеловска Бежоска за МИА: Можам да потврдам дека денарот е стабилен

Капиталните инвестиции во лер: Објавени податоците до март

Капиталните инвестиции во лер: Објавени податоците до март

Дилема: Гимназиско или стручно образование

Дилема: Гимназиско или стручно образование

„Алкалоид“ во офанзива на странските пазари!

„Алкалоид“ во офанзива на странските пазари!

МИЛИОНСКА ГЛОБА: Колку долари ќе биде казнет „Фејсбук“ од американските власти?

МИЛИОНСКА ГЛОБА: Колку долари ќе биде казнет „Фејсбук“ од американските власти?

УТРИНСКИ ФОКУС: Профитот на „Комерцијална банка“ преполовен, „Алкалоид“ ја зголеми добивката

УТРИНСКИ ФОКУС: Профитот на „Комерцијална банка“ преполовен, „Алкалоид“ ја зголеми добивката

Ќе се одважат ли блиските на функционерите од власта по непотизмот или нема да го слушаат лидерот Заев?

Ќе се одважат ли блиските на функционерите од власта по непотизмот или нема да го слушаат лидерот Заев?

Се лизна ли „Комерцијална банка“?

Се лизна ли „Комерцијална банка“?

Алкалоид АД Скопје со раст на приходите во првите три месеци годинава и 55 нови вработувања

Алкалоид АД Скопје со раст на приходите во првите три месеци годинава и 55 нови вработувања