24 Јули, 2019
0.0207

Немаме пари како Европа, но имаме талентирана младина желна за знаење!

Објавено во: Македонија 13 Ноември, 2017

Вељковиќ Матеја, Трајковски Андреј, и  Георгиевски Петар се тројца средношколци од  Средното електро техничко училиште  “Михајло Пупин”од Скопје  кои ја освоија првата европска награда за  иновативно користење на 3D печатачи и нивна примена во образовни цели.Во конкуренција помеѓу  250 проекти од училишта и факултети од цела Европа нивниот изум  “DRINK MIXER 9001” со кој процесот на мешање на два вида пијалок  е полуавтоматизиран ги освоил позитивните критики кај меѓународното жири.

Професорката Даниела Сандева вели дека успехот на  тројцата ученици од профилот електротехничар за компјутерската техника и автоматика  е успех на целото училиште и предизвик нивните нови идеи да бидат уште поинтересни и иновативни. 

“Станува збор за натпревар на европско ниво, во кој се бараше иновативно користење на 3D печатачи и нивна примена во образовни цели. Проектот кој ја донесе победата на тимот од СЕТУГС “Михајло Пупин”-Скопје  е “DRINK MIXER 9001”. Со него процесот на мешање на два вида пијалок  е полуавтоматизиран. Идејата која започна како предизвик резултираше со голем успех. На Ultimaker-овиот предизвик имаше пријавено  250  проекти од факултети и училишта од цела Европа. Само од регионот (Србија, Босна, Црна Гора и Македонија) учествуваа 35 градови , 84 училишта и факултети со 61 проект. Победниците беа прогласени на “BETT 2017” – саем на Европско ниво за примена на иновативни технологии во наставата од страна на меѓународно жири”- вели професорката Сандева.

Иако на пазарот на труд работодавачите бараат квалификувана работна сила од техничките науки,  интересот за упис  во средните учишта е за општествените науки. Според професорката Сандева мора да се направат конкретни чекори кои ќе ги мотивираат учениците да се запишуваат во техничките училишта преку кои полесно ќе можат да најдата вработување и да ја креираат својата иднина.

“За поголема  мотивација на учениците наместо општествените учениците да ги бираат техничките науки   потребно е наставните програми да се модернизираат, да се воведе практична настава на реално работно место-дуално образование, да се модернизираат лабораториите и кабинетите по практична настава, континуирана соработка со работодавачите  и печатење на учебници по сите предмети”- вели професорката Сандева.

Во моментов  според неа примената на иновативните технологии во наставата  е на занемарливо ниво, но очекува токму оваа награда да биде причина повеќе да се работи на развојни и иновативни проекти.

“Со оваа награда во средното техничко  училиште  ќе може да  се модернизира наставата  со што ќе може да се изработуваат нагледни средства, разни предмети  , ќе се работи со новитети кои за жал во јавните училишта инаку не се достапни  и ќе ги инспирира учениците за понатамошни успеси. Сигурна сум дека и самите ученици ќе дадат нови идеи за користење. Во последната година ние како училиште бележиме зголемен интерес за упис во нашето училиште, а посебно и поголем број на девојчиња што ни претставува големо задоволство”- потенцира професорката по компјутерска техника и автоматика.

Од она што успеале да го видат на натреварот како што вели  ние можеби немаме материјални можности како остатокот од Европа, но затоа имаме талентирана младина које е желна за знаење, ентузијастички расположена да одговори на поставени предизвици во рамките на можностите. 


Можеби ќе ве интересира

ПРВИТЕ ЗАКАНИ ИСПРАТЕНИ: Мицотакис најави притисокна Скопје и промоција на „грчка“ Македонија

ПРВИТЕ ЗАКАНИ ИСПРАТЕНИ: Мицотакис најави притисокна Скопје и промоција на „грчка“ Македонија

СОНЧЕВО И СТАБИЛНО: Еве какви температури не очекуваат

СОНЧЕВО И СТАБИЛНО: Еве какви температури не очекуваат

Кирацовски влезе во војна со бизнисменот Азманов

Кирацовски влезе во војна со бизнисменот Азманов

Законот за Јавно обвинителство ќе биде испратен на усвојување во Собранието со европско знаме и во скратена постапка

Законот за Јавно обвинителство ќе биде испратен на усвојување во Собранието со европско знаме и во скратена постапка

БиХ СО НАЈВИСОК РИЗИК: Има ли опасност од тероризам во Македонија?

БиХ СО НАЈВИСОК РИЗИК: Има ли опасност од тероризам во Македонија?

Ванковска за обраќањето на Јанева: Правната држава е одамна прежалена

Ванковска за обраќањето на Јанева: Правната држава е одамна прежалена

ФОКУС НА ДЕНОТ: Катица Јанева се огради од „Рекет“, најден е и телефонот за кој се тврдеше дека е изгубен

ФОКУС НА ДЕНОТ: Катица Јанева се огради од „Рекет“, најден е и телефонот за кој се тврдеше дека е изгубен

Како француски „Репортер“ ја опиша Преспа?

Како француски „Репортер“ ја опиша Преспа?

ПО ПОЈАВУВАЊЕТО НА ЈАНЕВА: На Твитер се бара одговорност

ПО ПОЈАВУВАЊЕТО НА ЈАНЕВА: На Твитер се бара одговорност