06 Јуни, 2020
0.0501

Љубиша Николовски, Слободен Печат

Непотребно е одењето на предвремени избори

Објавено во: Македонија 21 Октомври, 2019

За мене значајна, и многу позначајна, е одлуката донесена со консензус, за продолжување на евроатлантската иднина на државата. Иако, мислам дека тоа ќе биде исклучително тешко, дури и многу потешко од патот кој ќе требаше да го одиме доколку го добиевме датумот за преговори. Во тој случај ќе имавме јасна рамка по која ќе требаше да одиме, како и некој извесен крај, па дури и контрола на тоа што ќе го сработевме. Сега пред нас е неизвесен пат, дури мислам и бесконечен, бидејќи одиме некаде каде што се чини дека не не сакаат, или според некои, не припаѓаме. Немаме координати по кои ќе се движиме, како ќе се отвораат поглавјата, кој ќе не контролира...

Јас сум песимист дека воопшто ќе добиеме датум. Ќе мораме сами со себе да се справуваме, и според тоа, за мене сега е непотребно одењето на предвремени парламентарни избори. Ако сме покажале подготвеност за консензус за продолжување на европскиот пат, лидерите требаше да најдат сила и за консензус за формирање на една техничка или коалициска влада, која би ги надминала сите политички разлики и би покажала подготвеност да се надминат екстремните политички разлики меѓу партиите, и само така ќе покажевме дека сме подготвени за Европа. Ако не го направиме тоа, делбите ќе продолжат. Тие разлики кои сега постојат, изборите само уште повеќе ќе ги продлабочат. А очекувам дека резултатите од тие избори ќе бидат исти или слични со оние од крајот на 2016 година. Ако сакаме да продолжиме на европскиот пат, мора да ја покажеме таа внатрешна кохезија што ја бараа странците. 

Можеби ќе ве интересира

ГРЦИЈА СЕ ПИШМАНИ: Можно е границата за земјава да не се отвори на 15 јуни, ќе се следи состојбата

ГРЦИЈА СЕ ПИШМАНИ: Можно е границата за земјава да не се отвори на 15 јуни, ќе се следи состојбата

НАЈЧЕВСКА СО ПОРАКА: Ако Албанците не го столчат ДУИ на избори, уште долго ќе останат заглавени

НАЈЧЕВСКА СО ПОРАКА: Ако Албанците не го столчат ДУИ на избори, уште долго ќе останат заглавени

ЦРНА СТАТИСТИКА: Најмногу починати од Скопје, но највисока стапка на смртност има во Струга

ЦРНА СТАТИСТИКА: Најмногу починати од Скопје, но највисока стапка на смртност има во Струга

ТРОЈЦА ВО СТРУГА, ПО ЕДЕН ВО ПОНИКВА И ВО МАВРОВО - петорица угостители заработиле кривични пријави од Пазарна

ТРОЈЦА ВО СТРУГА, ПО ЕДЕН ВО ПОНИКВА И ВО МАВРОВО - петорица угостители заработиле кривични пријави од Пазарна

ОХРИДСКИТЕ ИНСПЕКТОРИ И ПОЛИЦАЈЦИ НА ТЕРЕН - казни за сместувачите што кршат правила

ОХРИДСКИТЕ ИНСПЕКТОРИ И ПОЛИЦАЈЦИ НА ТЕРЕН - казни за сместувачите што кршат правила

ШТО СЕ СЛУЧУВА ВО СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА - српските медиуми пишуваат дека вирусот повторно букна

ШТО СЕ СЛУЧУВА ВО СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА - српските медиуми пишуваат дека вирусот повторно букна

КАМПАЊА, ПРОВОКАЦИЈА ИЛИ НАДЕЖ - Ахмети и ДУИ бараат обединување за Албанец премиер

КАМПАЊА, ПРОВОКАЦИЈА ИЛИ НАДЕЖ - Ахмети и ДУИ бараат обединување за Албанец премиер

НАЈНОВИ БРОЈКИ ЗА ЗАРАЗЕНИ: Сега се 125, откако претходно се соопшти за 79

НАЈНОВИ БРОЈКИ ЗА ЗАРАЗЕНИ: Сега се 125, откако претходно се соопшти за 79

Мицкоски: Власта не знаеше да предвиди колку ќе паднат буџетските приходи

Мицкоски: Власта не знаеше да предвиди колку ќе паднат буџетските приходи