17 Август, 2019
0.0177

Никој не мисли на овие луѓе, но тие одлично заработуваат

Објавено во: Финансии 31 Мај, 2019

Една од најопасните работи на светот е добро платена. 

Секоја година над 700 храбри алпинисти одат во освојување на Монт Еверест.

Годинава дури 381 лице добија дозвола за планинарење со што е срушен рекорд.

Сепак следејќи ја авантурата  никој не мисли на водачите.

Повеќето експедиции изнајмуваат комерцијален водич, и за тоа плаќаат од 60.000 до 65.000 долари.

Под тоа се подразбира водич и шерпас, кој обично го носи багажот на алпинистите за да може полесно да се искачуваат до врвот. Таквите авантури може да чинат и до 100.000 долари па и повеќе.

На пример, Компанијата „Севен самит трекс“ во понудата има пакет ВВИП Монт Еверест по цена од 130.000 долари по лице.

Минатата недела имаше 11 смртни случаеви на Монт Еверест при обид за освојување на врвот.

Можеби ќе ве интересира

НЕ СЕ САМО МАКЕДОНЦИТЕ: Кои други народи немаат пари за летување?

НЕ СЕ САМО МАКЕДОНЦИТЕ: Кои други народи немаат пари за летување?

Кој е градот со најголемата економска нееднаквост?

Кој е градот со најголемата економска нееднаквост?

Колку заработува најбогатото семејство во светот секоја минута?

Колку заработува најбогатото семејство во светот секоја минута?

Како нашиот државен долг надмина 100 милијарди денари?

Како нашиот државен долг надмина 100 милијарди денари?

По симболична цена се продаваат куќи во швајцарско село

По симболична цена се продаваат куќи во швајцарско село

„ЦРНА“ ЛИСТА НА УЈП: Имаат повеќе од 2.000 должници

„ЦРНА“ ЛИСТА НА УЈП: Имаат повеќе од 2.000 должници

Микро-должници: Нов феномен во Грција

Микро-должници: Нов феномен во Грција

Се вивнаа до небото цените на златото и среброто

Се вивнаа до небото цените на златото и среброто