02 Јуни, 2020
0.0419

Ниски банкарски камати: Можат ли да одат уште подолу?

Објавено во: Економија 18 Март, 2019

Во постојан пад во последните дестина години е основната камата или каматата по која Народната банка продава благајнички записи кои ги купуваат банките. Минатата недела централната банка објави дека повторно ја намалува оваа камата и таа сега изнесува 2,25 проценти. Сепак не многу одамна оваа стапка беше доста повисока, а имаше години кога каматата беше и двоцифрена. Постојаното олабавување на монетарната политика се должи на околности во домашната економија кои се позитивни. Сепак таа е клучен сигнал и за креирањето на каматната политика на банките. Таа во најголема мера треба да влијае на намалување на каматите на кредитите и на депозитите. Но дали е тоа навистина така? Експертите сметаат дека во последниот период сме сведоци на постојано намалување на каматите, но дека тоа не е соодветниот одговор на сигналите на НБМ.

Слична политика имаше и на меѓународно ниво, но во западните земји каматите беа навистина ниски, дури и негативни.

Според статистиката на Народната банка, за прв пат, каматата на благајничките записи падна под три процентни поени во јули лани, кога централната банка ја намали од три на 2,75 проценти. Од тогаш наваму ја намалуваше во неколку наврати и сега е 2,25 проценти поени. 

Пред четири години или во 2015 година основната камата беше 3,25 проценти или за еден процентен поен повеќе што е повисоко за дури 30 отсто од сега. Каматите на кредитите сепак, во 2015 година на годишно ниво беше 6,14 проценти, а на крајот на 2018 година е 4,87 во просек. Тоа е намалување за 20 отсто. Каматите на депозитите падна од 1,74 процентни поени на 1,42 отсто. 

Инаку експертите велат дека Македонија е земја во која периодот на ниски камати на кредитите не беше баш во целосна смисла на зборот, затоа што на пример, за минусите и за кредитните картички се наплатуваа високи камати цело време.

Анализа на каматата на благајнилчките записи покажува дека стапката беше двоцифрена во 2004 година кога изнесуваше 10 проценти. Толку изнесуваше и во 2005 година.

Во годините претходно каматата беше и повисока.

Можеби ќе ве интересира

Усвоен Протоколот за превентивни мерки за сите работни места за спречување на пренесувањето на КОВИД-19

Усвоен Протоколот за превентивни мерки за сите работни места за спречување на пренесувањето на КОВИД-19

БРОЈКАТА НИКОГАШ НЕ БИЛА ПОГОЛЕМА: Се повеќе Германци работат со скратено работно време

БРОЈКАТА НИКОГАШ НЕ БИЛА ПОГОЛЕМА: Се повеќе Германци работат со скратено работно време

СТАПИ НА СИЛА ДЕНЕСКА: Русите четири месеци нема да увезуваат нафта

СТАПИ НА СИЛА ДЕНЕСКА: Русите четири месеци нема да увезуваат нафта

РЕКОРДНА НЕВРАБОТЕНОСТ: Oд Втората светска војна вакво нешто не се случило во Австрија

РЕКОРДНА НЕВРАБОТЕНОСТ: Oд Втората светска војна вакво нешто не се случило во Австрија

Инспекторатот предложил олеснување на протоколите за кафулињата и рестораните

Инспекторатот предложил олеснување на протоколите за кафулињата и рестораните

Тутунски Комбинат Прилеп со дивиденда од 2,4 милиони евра од заедничката компанија со Филип Морис

Тутунски Комбинат Прилеп со дивиденда од 2,4 милиони евра од заедничката компанија со Филип Морис

Анализата е готова: Министерството за финансии не го прифати предлогот за изедначување на акцизата за екстралесното гориво со дизелот

Анализата е готова: Министерството за финансии не го прифати предлогот за изедначување на акцизата за екстралесното гориво со дизелот

Финансиска поддршка за исплата на априлски плати добиле 42 големи компании

Финансиска поддршка за исплата на априлски плати добиле 42 големи компании

Економската криза допрва доаѓа: Одблиску со Анета Трајковска од Стопанска комора на Македонија

Економската криза допрва доаѓа: Одблиску со Анета Трајковска од Стопанска комора на Македонија