14 Јули, 2020
0.0223

ТТК банка покажа како се заработува во силна конкуренција

Објавено во: Економија 20 Февруари, 2020

Зголемени приходи од надоместоци и провизии, одржување на приходите од нето камати на пристојно ниво без драматичен пад и драстично намалена загуба по основ оштетување нефинансиски средства се клучните фактори кои ги израдуваа акционерите на најмалата банка чија акција котира на Официјалниот пазар на берзата. Добри вести и за акционерите на „Тетекс“ – нивната банка лани оствари добивка од 1,76 милиони евра што е за 115.000 евра повеќе од 2018 година. Еве ладен туш за злите јазици кои халуцинираа за пропаст на „Тетекс“ – ако се подели дивиденда од ТТК Банка „Тетекс“ ќе земе 730.000 евра

Најмалата банка чија акција котира на Официјалниот пазар повторно покажа дека ако се знае како има простор за добра заработка во силната банкарска конкуренција. ТТК Банка објави дека лани остварила добивка по оданочување од 1,76 милиони евра и тоа е за 115.000 евра повеќе од 2018 година. Тоа е за 7 отсто подобар резултат од 2018 година! Солиден раст во услови на остра банкарска конкуренција.

ТТК Банка во 2019 година успеала да направи оптимизација на страната на приходите, да го зголеми кредитирањето и следствено на тоа резервациите и да успее да ја зголеми добивката во споредба со 2018 година со драстично кратење на трошоците кои настанауваат како загуба по основ на оштетување на нефинансиски средства. Тука е клучот на солидиниот резултат на ТТК Банка.

Нето приходите од камати за лани изнесуваат 4,36 милиони евра и се за 43.300 евра односно речиси еден отсто пониски од 2018 година. Значи ТТК Банка успеала да ја одржи својата најдоходовна позиција во услови на намалени каматни стапки за кредити. Паралелно со тоа успеале да ги зголемат приходите од провизии и надоместоци на нето основа за 214.000 евра до износ од 2,27 милиони евра што претставува раст од 10 осто во однос на 2018 година. Драстичен пад на останатите приходи од дејноста лани во однос на 2018 година. Падот е 670.000 евра, а нивното е 1,29 милиони евра. И тука доаѓа клучниот потег. Загубата по основ на оштетување на нефинансиски средства изнесува 28.000 евра и во однос на претходната година е пониска за 853.000 евра. Кратењето на овој трошок е клуч на успехот на ТТК Банка годинава.

Резервациите се на ниво од 1 милион евра и во споредба со лани се повисоки за 313.000 евра.

На страната на билансот на состојба најважните податоци се следниве: кредитирањето е зголемено за 5,8 милиони евра до износ од 83 милиони евра. Депозитите се зголемени за 5,4 милиони евра и достигнале износ од 116 милиони евра.


Р.Ф.

Можеби ќе ве интересира

ЗА КАФУЛИЊА И РЕСТОРАНИ: Се укинуваат ограничувањата за седење на две лица на една маса

ЗА КАФУЛИЊА И РЕСТОРАНИ: Се укинуваат ограничувањата за седење на две лица на една маса

Пандемијата остави 147 милиони луѓе без работа

Пандемијата остави 147 милиони луѓе без работа

РАСТЕ БРОЈОТ НА ЗАРАЗЕНИ, ПАЃА ЦЕНАТА НА НАФТАТА: Барел се тргува за помалку од 40 долари

РАСТЕ БРОЈОТ НА ЗАРАЗЕНИ, ПАЃА ЦЕНАТА НА НАФТАТА: Барел се тргува за помалку од 40 долари

Во Дубровник двојно поевтино од лани, но туристи нема

Во Дубровник двојно поевтино од лани, но туристи нема

ИМ ТРЕБААТ 16.000 СЕЗОНЦИ: Невработените Финци ја „спасуваат“ реколтата

ИМ ТРЕБААТ 16.000 СЕЗОНЦИ: Невработените Финци ја „спасуваат“ реколтата

Во Македонија во мај само 838 туристи

Во Македонија во мај само 838 туристи

Горивата повторно поскапуваат од полноќ

Горивата повторно поскапуваат од полноќ

Нина Ангеловска: Прифатени 5.000 приговори од средношколци и студенти за платежната картичка

Нина Ангеловска: Прифатени 5.000 приговори од средношколци и студенти за платежната картичка

Финансиски друштва во Македонија: Даваат брзи кредити во кризата, иако им е тешко да опстанат

Финансиски друштва во Македонија: Даваат брзи кредити во кризата, иако им е тешко да опстанат