15 Април, 2021
0.0207

Нов тренд во онлајн корисничкото искуство – виртуелните продавници ги заменуваат традиционалните

Објавено во: Мои пари 05 Април, 2021

После повеќе од една година полна со предизвици, навиките за купување се променија. Секоја одлука да се купи некој производ или услуга станува многу повнимателна, се купува повеќе локално и сè повеќе сe прифаќа онлајн трговијата. Со цел да се прилагодат на нованастанатите кориснички навики, компаниите т.е. брендовите мора да применат нови технологии кои ќе го пресликаат корисничкото искуство од физичкиот свет, т.е. од продажните локации во виртуелниот свет. При онлајн купувањето, само квалитетот на услугите и персонализираното искуство повеќе не се доволни. Она што секој потрошувач посакува во услови на глобална пандемија е безбедно купување, но истовремено и можност за лична интеракција.

Истражувањата спроведени од Havas CX, јасно ги покажуваат очекувањата на корисниците: повеќе од 59% од корисниците, или 78%  кои се digital savvy (личности кои имаат напредни дигитални вештини и познавања)очекуваат при било кое онлајн искуство да можат лесно и по потреба да се поврзат со конкретна личност т.е. експерт за дадениот производ или услуга, преку чет, видео интеракција или слично. Дополнително, 56% од корисниците или 73% од digital savvy, очекуваат да добијат совет при купувањетоод некој кој ќе ги води низ изборот и ќе им помогне во донесувањето на одлуката.

Еден од начините да се одговори на новонастантите кориснички потреби се виртуелните продавници, кои го обезбедуваат тој личен контакт со потрошувачот во светот на дигиталната продажба. Компанијата Филип Морис, следејќи глобалните дигитални трендови, преку својата виртуелна зона успеа да ги задржи корисниците во центарот на внимание на своите деловни активности.

„Виртуелната IQOS зона на едноставен начин ги спојува диретно корисниците со експертите во реално време. Преку видео интеракција или чет, IQOS експертите можат да одговорат на сите корисничките потреби почнувајќи од совети па сѐ до помош при изборот на IQOS или додаток за персонализација на својот уред, притоа креирајќи единствено ново искуство за нашите корисници, кое ги спојува најдоброто од физичкиот и виртуелниот свет-вели Јана Дурнева, Менаџер за дигитални решенија и грижа за корисници при Филип Морис ТКП ДОО Скопје.

Виртуелната зона им овозможува на сите возрасни пушачи, кои во други околности би продолжиле со користење на цигарите, во комуникација „еден на еден“ да дознаат сé што ги интересира за производи без чад кои се засновани на наука, за упатството, начинот на проучување, условите за чување. Благодарение на виртуелната зона, корисниците можат да се едуцираат за разликата помеѓу IQOSпроизводите и електронските цигари или да добијат информација која е разликата меѓу согорувањето и загревањето на тутунот.

„Ние во Филип Морис, преку примена на последните технолошки трендови сакаме да креираме еден нов и иновативен канал преку кој ќе пружиме поддршка на корисниците додека купуваат онлајн од било каде, во било кое време.“, објаснува Дурнева.

Виртуелната зона е достапна на веб страницата iqos.com каде што на долниот десен агол поставено копчето преку кое со еден клик се воспоставува комуникација со IQOS експертите. Оваа виртуелна зона овозможува исто искуство како и на било кое друго IQOS продажно место, но од удобноста и сигурноста на сопствениот дом.


ПР објава


Можеби ќе ве интересира

Голема наградна игра на Супер Кит-Го, Кит-Го и Тера Маркети, три автомобили во три извлекувања

Голема наградна игра на Супер Кит-Го, Кит-Го и Тера Маркети, три автомобили во три извлекувања

Скопје за првпат добива вистински вертикални градини

Скопје за првпат добива вистински вертикални градини

Сите услуги на KARIERA.mk БЕСПЛАТНИ за сите ЖЕНИ-ПРЕТПРИЕМАЧИ до крајот на годината

Сите услуги на KARIERA.mk БЕСПЛАТНИ за сите ЖЕНИ-ПРЕТПРИЕМАЧИ до крајот на годината

Независните тестирања потврдија: Прочистувачот Blueair Health Protect е првиот во светот кој го отстранува живиот коронавирус од воздухот

Независните тестирања потврдија: Прочистувачот Blueair Health Protect е првиот во светот кој го отстранува живиот коронавирус од воздухот

Битолска млекара се стекна со сертификат „Фер со потрошувачот“

Битолска млекара се стекна со сертификат „Фер со потрошувачот“

А1 Македонија со супер понуда за своите онлајн корисници: 50GB интернет, 10% попуст на месечна претплата и нов избор на атрактивни смарт уреди на рати

А1 Македонија со супер понуда за своите онлајн корисници: 50GB интернет, 10% попуст на месечна претплата и нов избор на атрактивни смарт уреди на рати

HUAWEI FreeBuds 4i го добија сертификатот од SGS - Smart Green Certification

HUAWEI FreeBuds 4i го добија сертификатот од SGS - Smart Green Certification

Онлајн-промоција на книгата за деца „Јас сум Акико“ од српскиот писател Стефан Тиќми

Онлајн-промоција на книгата за деца „Јас сум Акико“ од српскиот писател Стефан Тиќми

Жителите на Ново Маало - Имаме право на нормални услови за живот како сите граѓани на Скопје

Жителите на Ново Маало - Имаме право на нормални услови за живот како сите граѓани на Скопје