26 Октомври, 2020
0.0177

НОВА ЛИСТА: Познато е кои се десетте најбогати држави во светот

Објавено во: Економија 23 Септември, 2020

Катар останува најбогата земја во светот. 

Врз основа на последните податоци на Меѓународниот монетарен фонд, составена е листа на 10 најбогати земји на светот. 

Земен е в предвид  бруто домашниот производ по жител. 

Врз основа на овој  важен статистички податок се мери богатството на една земја. 

Дел од земјите со години се на оваа листа и се синоним за богатство. 

10-те најбогати земји во 2020 година, според БДП по глава на жител се:

1. Катар: 138,9 илјади САД долари;

2. Макао: 113,4 илјади САД долари;

3. Луксембург: 112 илјади САД долари;

4. Сингапур: 105,7 илјади САД долари;

5. Ирска: 87 илјади САД долари;

6. Брунеи: 85 илјади САД долари;

7. Норвешка: 79,6 илјади САД долари;

8. Соединети Арапски Емирати: 70,4 илјади САД долари;

9. Кувајт: 67,9 илјади САД долари;

10. Швајцарија: 67,6 илјади САД долари.

Извор- Стопанска Комора на Македонија

Можеби ќе ве интересира

Ќе се менува Законот за работни односи за да нема фиктивни откази

Ќе се менува Законот за работни односи за да нема фиктивни откази

Владата ги објави платите на вработените и советниците во кабинетот на Заев: Најплатени Верушевски и Нина Фити-Неделковска

Владата ги објави платите на вработените и советниците во кабинетот на Заев: Најплатени Верушевски и Нина Фити-Неделковска

Студија на почетокот од грејната сезона: Две третини од Македонците се уште се греат на дрва

Студија на почетокот од грејната сезона: Две третини од Македонците се уште се греат на дрва

Бизнисмени: Државата ни должи 300 милиони евра за неплатени фактури

Бизнисмени: Државата ни должи 300 милиони евра за неплатени фактури

Оштетени штедачи: Извештајот на стечајниот покажува дека од „Еуростандард“ се извлечени 60 милиони евра

Оштетени штедачи: Извештајот на стечајниот покажува дека од „Еуростандард“ се извлечени 60 милиони евра

Кавадарци се задолжува кај домашна деловна банка за изградба на градскиот пазар

Кавадарци се задолжува кај домашна деловна банка за изградба на градскиот пазар

Владата прифаќа да им плати три кирии на ноќните клубови

Владата прифаќа да им плати три кирии на ноќните клубови

(ФОТО) Ресторанот „Аурора“ на Козјак започна со работа

(ФОТО) Ресторанот „Аурора“ на Козјак започна со работа

Муареми: Финансиската полиција го истражува пропаѓањето на Еуростандард банка

Муареми: Финансиската полиција го истражува пропаѓањето на Еуростандард банка