17 Јануари, 2019
0.2394

Обезбедени 100 милиони евра за мали и средни претпријатија

Објавено во: Финансии 11 Септември, 2018

Договорот со Европската инвестициска банка (ЕИБ) за користење на 100 милиони евра за мали и средни претпријатија ќе биде потпишан денеска меѓу Министерството за финансии, Македонската банка за поддршка на развојот (МБПР) и ЕИБ. 

Фирмите веќе од октомври ќе можат со проекти да аплицираат за 100 милиони евра евтини кредити од ЕИБ. Пласманот ќе се врши преку домашните комерцијални банки. Министерот за финансии Драган Тевдовски вели дека оваа кредитна линија ќе овоможи реалзација на нови проекти, нови вработувања, зголемена ликвидност во стопанството и зголемен извоз. 

Предвидено е откако претпријатијата ќе ги вратат заемите од оваа кредитна линија, истите повторно да се пласираат како кредити во стопанството.

Можеби ќе ве интересира

ОФИЦИЈАЛНО: Неверојатен годишен раст на македонската берза во 2018-та

ОФИЦИЈАЛНО: Неверојатен годишен раст на македонската берза во 2018-та

Работел на пазар, а денес има бренд и 20 работници

Работел на пазар, а денес има бренд и 20 работници

Финансии: Нема нето задолжување со денешната аукција

Финансии: Нема нето задолжување со денешната аукција

БАРААТ ЛЕКАРИ: Нудат плата, стан и бонус

БАРААТ ЛЕКАРИ: Нудат плата, стан и бонус

РЕФОРМА: Скриените газди на офшор фирмите ќе испливаат на површина

РЕФОРМА: Скриените газди на офшор фирмите ќе испливаат на површина

Продор: Халк банка купи осигурителна компанија

Продор: Халк банка купи осигурителна компанија

НЛБ Фонд Љубљана: Македонската берза ретка позитивна приказна во 2018-та во светот

НЛБ Фонд Љубљана: Македонската берза ретка позитивна приказна во 2018-та во светот

Oстров близу Сан Франциско бара работници

Oстров близу Сан Франциско бара работници