05 Декември, 2019
0.0202

Од 1 јуни во Македонија повеќе нема плаќање со високи суми во кеш

Објавено во: Финансии 21 Мај, 2019

Од 1 Јуни 2019 година, согласно Законот за спречување перење пари и финансирање тероризам, забрането е плаќање со готовина на стоки и услуги во износ од 500 евра или повеќе во денарска противвредност во вид на една или повеќе очигледно поврзани трансакции. 

Истото ќе мора да се изврши преку платежна картичка или со уплатница преку банка, штедилница или преку сметка во друга институција која дава платежни услуги.

Согласно наведеното, од 1 јуни 2019 година, трговците кои вршат наплата во готовина ќе можат да вршат продажба и наплата до 500 евра при поединечна трансакција. 

Можеби ќе ве интересира

Плата од 500 евра газдата го чини 750 - давачките превисоки за малите фирми

Плата од 500 евра газдата го чини 750 - давачките превисоки за малите фирми

50.000 ЕВРА - толку ќе тежат двете главни премии од МојДДВ #МојаНаграда

50.000 ЕВРА - толку ќе тежат двете главни премии од МојДДВ #МојаНаграда

Анти-коцкање со отворено писмо до Заев: Рековте дека нема повеќе да издавате лиценци

Анти-коцкање со отворено писмо до Заев: Рековте дека нема повеќе да издавате лиценци

Германските компании уште бараат од Владата пониски царини за репроматеријалите

Германските компании уште бараат од Владата пониски царини за репроматеријалите

КОЈ Е МИСТЕРИОЗНИОТ ИНВЕСТИТОР - Русија продаде дел од Газпром за три милијарди долари

КОЈ Е МИСТЕРИОЗНИОТ ИНВЕСТИТОР - Русија продаде дел од Газпром за три милијарди долари

Наташа Несторовска реизбрана за член на УО на Стопанска банка Битола

Наташа Несторовска реизбрана за член на УО на Стопанска банка Битола

Екс министерот Тевдовски ќе го засили Надзорниот одбор на УНИ банка

Екс министерот Тевдовски ќе го засили Надзорниот одбор на УНИ банка