07 Август, 2020
0.0311

ОД ПРВИ ДЕКЕМВРИ: Спремни сметки, ќе се враќа ДДВ

Објавено во: Финансии 23 Ноември, 2019

Од први декември почнуваме со повратот на Мој ДДВ, со што околу три милиони евра влегуваат назад на сметките на граѓаните, рече директорката на Управта за јавни приходи, Сања Лукаревска, која е и членка на Централниот одбор на СДСМ, на денешната партиска трибина. 

Таа додаде дека од 1 јули оваа година, скенирани се 38 милиони сметки, што е показател дека мерката Мој ДДВ функционира.

А Управата за јавни приходи пред неколку дена преку соопштение им порача на граѓаните кои учествуваат во проектот „Мој ДДВ“ и скенираат сметки  - да проверат во нивните апликации дали им се внесени трансакциските сметки, бидејќи исплатата за првите три месеци следува во декември.

„Согласно член 8 и член 16 од Законот за враќање на дел од данокот на додадена вредност на физичките лица (Службен весник на РСМ, бр.133 од 28.06.2019 година), Управата за јавни приходи по службена должност во декември 2019 година ќе изврши враќање на дел од данокот на додадена вредност на трансакциска сметка на граѓаните-корисници на апликацијата МојДДВ“, соопшто УЈП.

За таа цел, за да може да се изврши точно и непречено враќање на данокот, Управата за јавни приходи ги повикува граѓаните кои ја користат апликацијата МојДДВ, да извршат проверка на внесените податоци за трансакциска сметка или доколку не е внесена истата да ја внесат во апликацијата МојДДВ, за да им се изврши враќањето на данокот“, се вели во известувањето.

Од Управата потенцираа дека корисниците на апликацијата „Мој ДДВ“ треба да внесат лична трансакциска сметка, бидејќи во спротивно нема да може да се изврши враќање на данокот.


Можеби ќе ве интересира

ЕВЕ КОИ СЕ ДОБИТНИЦИТЕ: Месечни награди од по 20 илјади денари, „милиончето“ ќе стигне во декември

ЕВЕ КОИ СЕ ДОБИТНИЦИТЕ: Месечни награди од по 20 илјади денари, „милиончето“ ќе стигне во декември

ТЕЛЕКОМУНИКАЦИСКИОТ БИЗНИС ПРОФИТАБИЛЕН И ВО ВРЕМЕ НА КОРОНА: Македонски телеком со добивка од 11,2 милиони евра за првото полугодие

ТЕЛЕКОМУНИКАЦИСКИОТ БИЗНИС ПРОФИТАБИЛЕН И ВО ВРЕМЕ НА КОРОНА: Македонски телеком со добивка од 11,2 милиони евра за првото полугодие

ГИ ИМА ОД ЦЕЛА МАКЕДОНИЈА: Ова се фирмите кои земале субвенции, а не исплатиле плати на вработените

ГИ ИМА ОД ЦЕЛА МАКЕДОНИЈА: Ова се фирмите кои земале субвенции, а не исплатиле плати на вработените

Алкалоид со двојно зголемени инвестиции во износ од над 841 милиони денари и со 111 нови вработувања од јануари-јуни 2020

Алкалоид со двојно зголемени инвестиции во износ од над 841 милиони денари и со 111 нови вработувања од јануари-јуни 2020

Комерцијална банка „корона вирус“ не ја фаќа!

Комерцијална банка „корона вирус“ не ја фаќа!