07 Август, 2020
0.0252

ОДЛИВ НА МОЗОЦИ: Иако се во ЕУ, од земјата се иселил секој петти граѓанин

Објавено во: Економија 17 Октомври, 2019

Maлта и Хрватска се земјите во ЕУ од каде населението најмногу се иселува. 

Ова го покажува најновиот извештај на Светската банка.

Хрватска досега ја напуштиле 21,0 отсто од населението, односно петтина од граѓаните кои се родиле во таа земја. 

Зад Хрватска се Португалија и Литванија кои ги напуштиле повеќе од 20 отсто од популацијата.

Високообразованите лица се дури 55 отсто од вкупниот број емигранти од БиХ, над 40 отсто во Ерменија и Летонија, а скоро 40 отсто во Албанија. Во Хрватска одливот на мозоци е помал отколку во тие земји, но сепак значително висок – околу 27 отсто.

Можеби ќе ве интересира

НОВ РЕКОРД: Скокна цената на златото

НОВ РЕКОРД: Скокна цената на златото

Зошто „паѓа“ доларот?

Зошто „паѓа“ доларот?

Кој плати 1,8 милиони евра за 21 отсто од акциите во „Скопски пазар“?

Кој плати 1,8 милиони евра за 21 отсто од акциите во „Скопски пазар“?

ИутеКредит и Нептун со ново иновативно решение за онлајн шопинг

ИутеКредит и Нептун со ново иновативно решение за онлајн шопинг

Запирањето на употребата на јаглен не е доволно, потребна ни е праведна транзиција

Запирањето на употребата на јаглен не е доволно, потребна ни е праведна транзиција

НЕМА ФИРМА ДА ЈА УРИВА ДИВОГРАДБАТА КАЈ „МАВРОВКА“: На тендерот не се јави никој, Општина Чаир денеска распишува нов

НЕМА ФИРМА ДА ЈА УРИВА ДИВОГРАДБАТА КАЈ „МАВРОВКА“: На тендерот не се јави никој, Општина Чаир денеска распишува нов

Витаминка има „лек за корона“! Прочитајте каков?

Витаминка има „лек за корона“! Прочитајте каков?

Усвоен полугодишниот извештај за Буџетот - колкави се приходите и расходите?

Усвоен полугодишниот извештај за Буџетот - колкави се приходите и расходите?

АСО ПРЕДУПРЕДУВА: Бугарски друштва без дозволи нудат полиси за осигурување

АСО ПРЕДУПРЕДУВА: Бугарски друштва без дозволи нудат полиси за осигурување